Sladoled je omiljena poslastica tokom vrelih letnjih dana. Ipak, stručnjaci kažu da u ovoj poslastici ima i nečega što nije tako lepo. Istraživači su proverili čega sve ima u sladoledu, naročito u onom na točenje, i pored uobičajenih sastojaka, kao što su mleko, nemasno mleko, šećer i surutka, pronašli su nešto što i nije tako lepo.

profimedia0326789810.jpg
Foto: Profimedia

Sladoled je mešavina masti, nemasnih mlečnih čvrstih delova, šećera i emulgatora, koji su uz pomoć vazduha raspršeni u penu u vodeno-uljanoj emulziji. Emulgatori, kao što je polisorbat 80, dodaju se da bi modifikovali sladoled tokom zaleđivanja. Tako sladoled dobija glatku teksturu i ne rastopi se brzo posle serviranja. Mono i digliceridi (E471) najčešće se koriste za sladoled, a tu su i lecitin E 322 i natrijum fosfat. Isti principi koriste se i za milkšejk i zaleđen jogurt.

Sve ovo se nalazi u sladoledu jednostavno kako bi duže trajao, pa je zato najsigurnije napraviti domaći kod kuće.

profimedia0165525901.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/Huffingtonpost.com, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Lizni ga, bejbi! Mislila je da je sladoled, a on joj je uvalio...