Pazite šta jedete i pijete, naročito ako ste u stranoj zemlji, da umesto uživanja dane ne biste proveli bolesni


Leto je savršeno vreme da se opustite, uživate i da odete na odmor o kojem tokom cele godine sanjate.


Međutim, postoje neke mere predostrožnosti koje je neophodno preduzeti da ne biste ušli u onih 40 odsto putnika koji se s godišnjeg odmora vraćaju bolesni. Zato, gde god da ste, primenite i ovih pet saveta kako biste zaštitili zdravlje i izbegli neprijatna iskustva.


12.jpg
Shutterstock 

Komarci vrebaju tamo gde je toplo


Ne postoji osoba koja se ne ježi na zvuk komarca koji noću, kada legnete, zuji oko glave i koja ne poludi kada ujutro shvati da je izujedana na nekoliko mesta, koja užasno svrbe. Ukoliko letujete u nekoj tropskoj regiji, treba znati da ove napasti mogu biti prenosioci bolesti poput žute groznice, groznice Zapadnog Nila i virusa „zika“. Zato neka se sredstvo protiv ujeda komaraca obavezno nađe u vašoj putnoj torbi, bez njega ne krećite na more.

Ne verujte vodi iz česme

U nekim turističkim mestima (i dalekim zemljama) postoji verovatnoća da je voda zaražena bakterijama, pa se svi koji su navikli da je piju iz česme često prevare i dobiju stomačni virus. Kada odete tamo, kupite vodu i proverite da li su flaše fabrički zatvorene. Ako vam u restoranu ponude vodu u čaši, zahvalite se i tražite flaširanu, a takođe izbegavajte i pića s ledom. Sigurno je sigurno.

untitled2.jpg
Shutterstock 

Držite se dalje od isečenog voća


Svako posluženo voće i povrće može biti oprano u nehigijenskoj vodi ili obrisano krpom koja se koristila za čišćenje radnih površina. Zato u restoranu, umesto iseckanog, radije tražite neoljušteno voće i sami ga oljuštite. Takođe, treba izbegavati hranu poput salata od krompira i jela koja imaju mnogo majoneza.

untitled3.jpg
Shutterstock 

Domaći sendvič, a ne hrana pored puta

Osim ako je hrana topla kad se servira, najbolje je da se držite dalje od stajališta pored puta, bez obzira na to koliko vas njen miris privlači (radije za put napravite domaći sendvič). Ako ste zabrinuti zbog čistoće u restoranu, zamolite da vam hranu serviraju u jednokratnim činijama i koristite upakovan plastični escajg.

untitled4.jpg
Shutterstock 

Uvek zaštitite stopala


Svi koji imaju problema s gljivicama na stopalima znaju koliko se one lako dobijaju na prljavim površinama. Zato, ukoliko ste smešteni na mestu za koje niste sigurni da je 100 posto dezinfikovano i čisto, prilikom tuširanja nosite japanke, ali ako u tuš-kabinu morate da uđete bosi, stavite peškir na pod. Nikada ne hodajte bosi po hotelskoj sobi i na ulici, već samo na plaži i u moru.

Foto: Shutterstock