Ako ste ljubitelj slatkog, i sami znate koliko iskušenje predstavlja tabla čokolade.

Naučnici sa kolumbijskog Univerziteta otkrili su način kako da uklone želju za šećerom kod miševa, pa tvrde da bi se jednog dana ta ista tehnika mogla koristiti i kod ljudi.

Istraživanje se temelji na prethodnim istraživanjima u kojima su naučnici otkrili da kada jezik dođe u dodir s jednim od pet ukusa – slatkim, gorkim, slanim, kiselim ili ljutim, ćelije na jeziku šalju signale u određena područja mozga kako bi se prepoznao ukus.

Naučnici su se fokusirali na slatke i gorke ukuse kao i na amigdalu, deo mozga ključan za donošenje odluka o osetima.

profimedia0347871557.jpg
Profimedia 

"Naši raniji radovi su otkrili jasan raspored između slatkih i gorkih područja u ukusnom korteksu", rekao je dr Li Vang, predvodnik studije. Ova nova studija pokazala je kako se ta raspodela nastavlja sve do amigdale. Tim je sproveo nekoliko eksperimenata u kojima su slatke ili gorke veze s amigdalom veštački isključene. Kada su se isključile slatke veze, miševi su i dalje prepoznavali i razlikovati slatko od gorkog, ali nedostajale su im osnovne emocionalne reakcije, poput preferiranja šećera ili averzije prema gorkom.

"To je kao da zagrizete svoju omiljenu čokoladu, ali pri tome ne doživite nikakvo zadovoljstvo. Nakon par zalogaja, verovatno ćete prestati da jedete, dok bi je inače celu smazali", kaže dr Vang.

profimedia0316729674.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Mirror, Foto: Profimedia