Većina nas nije imala priliku da proba ovo neobično povrće, ali zapravo ono je bilo veoma popularno u Viktorijanskoj eri jer ga možete jesti tokom cele godine, a prepuno je hranljivih sastojaka.

Turovet je korensko povrće, poput šargarepe, krompira i komorača. Kada se koren oljušti, nalazi se uska bela šipka u prednjem delu koja svojim izgledom podseća na šparglu, ali ove dve vrste povrća zapravo nisu iste. Potiče iz porodice maslačka, a postoje dve vrste ovog povrća: crna i bela. Crna je ukusnija i jednostavnija za ljuštenje.

profimedia0335816191.jpg
Foto: Profimedia

I dok je bila jedna od omiljenih namirnica ljudi tokom 1800. godina, danas ćete je često videti na meniju skupocenih restorana.


Turovet (engl. salsify) ima ukus ostriga, a neki je porede i sa artičokama, samo sa više tečnosti. Možda vam zvuči da ima jak ukus, ali uzmite u obzir da razne vrste povrća imaju drugačiju aromu. Crni turovet sadrži više kalcijuma od banana, bogate su proteinom, gvožđem i bakrom, pa imaju razne zdravstvene koristi. Kada je reč o kuvanju, najbolje je oguliti povrćku, oprati je, iseckati na male delove, ubaciti u prokuvanu vodu, dodati malo maslaca, soka od limuna i soli. Kuvati na umerenoj jačini vatre, a potom kada je skuvana, osušiti je dobro. Preko nje se može dodati bešamel sos.

Za razliku od drugog korenskog povrća, turovet zapravo može da se jede i u svežem stanju.

profimedia0397173087.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Superžena, Foto: Printscreen/YT