Ako bismo morali jednom rečju da opišemo tursku kuhinju, to bi bila raznovrsnost. Spoj azijske, mediteranske i kuhinje Bliskog istoka u vreme Otomanskog carstva, ali i današnjim raseljavanjem Turaka, širio se i Evropom, a danas za turskom trpezom pored ribe, začina, tu su i povrće, meso (osim svinjetine), razne vrste sireva, voće, brojne poslastice.

Kako su i danas okrenuti porodici i porodičnim vrednostima, Turci u svakom obroku uživaju zajedno. Izreka “doručkuj kao kralj” vaši i za ovu naciju, pa su im stolovi za doručak pored hleba, maslaca i džema puni raznovrsnih sireva, povrća, maslina, jaja, bureka i bećarca iliti menemena kako ga oni zovu. Čaj i kafu najčešće piju u vreme doručka. Ručak im je takođe bogat, pa se tada na trpezi često nađe i po nekoliko glavnih jela, uz fantastičan dezert na kraju jela.

Za neke od ovih tradicionalnih turskih jela ste verovatno već i čuli, ali ne mari da vas podsetimo, pa ako se ikada ponovo zadesite u Turskoj, ne oklevajte da ih sve probate:

Menemen

profimedia0188100970.jpg
Profimedia 

Najčešće ga jedu iz tiganja, a po izgledu i sastojcima podseća na naš sataraš ili bećarac.Brzo se sprema, jedu ga za doručak, a služi se sa hlebom.

Burek

profimedia0145558888.jpg
Profimedia 

U zavisnosti od regije, u Turskoj postoji veliki broj različitih vrsti bureka, a najčešći su oni sa mesom, spanaćem, sirom...Njime počinju dan, a tradicionalno se jede uz čašu Ajrana – hladnog napitka koji se priprema od kravljeg, ovčjeg ili kozjeg jogurta i dobija se razređivanjem istog sa hladnom vodom i dodavanjem jedne kašičice soli.

Pide

profimedia0313269273.jpg
Profimedia 

Pecivo koje je najčešće punjeno mesom i povrćem. Prodaje se često na gradskim ulicama i u restoranima, jer je idealno za užinu ili brzi doručak.

Manti

profimedia0034936573.jpg
Profimedia 

Danas ih nazivaju u „turskim raviolima“, mogu da budu deo predjela, ali ih jedu i kao glavno jelo. Prave se tako što se mleveno meso umota u testo i tako kuva na pari.

Kebab

profimedia0141123885.jpg
Profimedia 

Najpoznatiji turski fast food koji danas može pronaći u celom svetu, ali Turci kažu da se najbolji i najoriginalniji može jesti samo u Turskoj. Tanki odresci mesa (sve sem svinjetine) serviraju se u lepinji ili kao sendvič, a svaka regija ima posebne načine kako priprema ovo jelo.

Kofte

profimedia0281863761.jpg
Profimedia 

Jelo koje podseća na naše ćufte, a sprema se tako što se mleveno meso meša sa lukom, povrćem i začinima i onda se peče, prži, kuva. Turci imaju različite vrste kofti, i često ih poslužuju uz gulaš, salatu, a mogu da ih jedu i same i u sendviču.

Baklava

profimedia0013130391.jpg
Profimedia 

Ova poslastica simbol je turske kuhinje, a po svemu sudeći i najbolji dezert kojim se Turci hvale, a stranci ostaju očarani ukusom. Može se pronaći u različitim oblicima i sa različitim sastojcima, ali je najpoznatija baklava sa pistaćima.

Sladoled- dondurma

profimedia0160111927.jpg
Profimedia 

Ovo je svakako drugačiji sladoled koji ćete okusiti. Dondurma se pravi od kozijeg mleka, ali ima i još dva posebna sastojka koja ga čine drugačijim od ostalih sladoleda, jedan je salepov prah koji mu daje gustinu, a drugi je mastika, vrsta smole koja koja se boja od mediteranskog drveta mastike i sladoledu daje rastegljivost.

Kunefe

profimedia0314217710.jpg
Profimedia 

Turska poslastica koja se pravi od kozjeg sira. Pored toga, koriste se rezanca, između dva sloja stavlja se sir, a na kraju se preliva vrućim šerbetom. Uvek se služi sveže ispečen.

Paša lokum

screenshot-101.jpg
Printscreen/Youtube 

Još jedna tradicionalna turska poslastica koja se naziva i „sultanova slatka sarma“. Služi se u rolatićima, a idealan je za sve one koji vole kremaste slatkiše.

(Kurir.rs/A.G.)