Evo nekoliko dobrih saveta koji će vam pomoći da lakše i brže pripremite jelo


Svako zna da prilikom čišćenja i pripremanja namirnica za ručak može da naleti na određene „zamke“, koje će ne samo otežati posao u kuhinji već i pokvariti ukus hrane.


Zato postoje neki mali, ali vrlo korisni trikovi koji će vam pomoći da izbegnete moguće neprijatnosti. Evo nekih...


SVETLE DUNJE

stockphotoquincecompote158196158.jpg
Shutterstock 

Kad pripremate kompot ili pekmez od dunja, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste sipali malo vinskog sirćeta. Na taj način ćete dobiti fino iseckano voće koje neće pocrneti.


ZBOGOM SUZAMA DOK SECKATE LUK

Svi znamo koliko čišćenje luka može biti neprijatno zbog suza koje izaziva. Ali postoji jedan trik koji će sprečiti plakanje. Glavicu luka stavite u vrelu, potom u ledenu vodu i tek onda ga seckajte!


ČIŠĆENJE RIBE

stockphotorawfishcookingandingredientsdoradolemonherbsandspicestopviewonstonetable577607332.jpg
Shutterstock 


Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so, a možete i celu ribu posuti solju. Tako ćete prekriti sluz, pa riba neće kliziti iz ruku.
Rešite se neprijatnog mirisa Svi znamo koliko je riba zdrava i ukusna, ali njen miris prilikom prženja nije primamljiv. Zato na šporet stavite posudu s mešavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vreme.


SPREČITE RASPADANJE ŠLJIVA

stockphotodriedplumsanotherfruits187702034.jpg
Shutterstock 

S obzirom na to da se suve šljive pri kuvanju lako raspadaju (sjajne su za gulaše), pre
toga ih držite potopljene u hladnoj vodi oko dva sata.


HLEB POMAŽE DA ULJE NE PRSKA

stockphotofryingpaleostylesalmonandsweetpotatocakeswithfreshparsley79369636.jpg
Shutterstock 

Ako primetite da pri prženju jela ulje mnogo prska, ubacite u njega komadić korice hleba, kako bi upila vodu. Spas može biti i u dodavanju malo soli.


SKIDANJE LJUSKE S BADEMA

stockphotowomanrinsingalmondswithherbarehandsremovingthebrownshell45056620.jpg
Shutterstock 

Bademe ćete najlakše očistiti od ljuskica ako ih poparite nad ključalom vodom, i brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako želite da ih sameljete, malo ih prosušite u rerni.
Oguljeni bademi su glatki, pa ih je teže iseckati jer beže pod prstima i pod nožem. Zato ih pre seckanja pospite s malo šećera.


Kurir.rs/Ekipa Kurira Foto: Shutterstock