Šta kažu stručnjaci - Prirodni med nije lepljiv. To znači da se, ako ga razmažete prstima, neće lepiti. A ako se lepi, znači da u sebi ima šećera ili veštačkih zaslađivača

I pčelari i potrošači slažu se da je na tržištu sve više lažnog meda, to jest mešavine meda i raznih sirupa, šećera, zaslađivača i aroma.

I dok ovi prvi znaju da naprave razliku, većina ljudi može samo da poveruje ili ne poveruje prodavcu da je med pravi „domaći“.

Ovo su neki od načina kako to proveriti.

1. Med možete testirati i pomoću vode tako što ćete u nju staviti jednu kašičicu ovog proizvoda. Ako se spusti na dno i tamo ostane, to znači da je s njim sve u redu. Lažni med će početi odmah da se otapa, to jest da se meša s vodom.

stockphotowaterwithhoney252135208.jpg
Shutterstock 

2.Pravi med se posle nekog vremena kristalizuje. Ako vam med duže vreme stoji na polici, a i dalje je u tečnom stanju, znači da nije pravi.

stockphotoportraitofsmilingfemalestaffholdingjarofhoneyinsupermarket491378923.jpg
Shutterstock 

3. Stavite malo vate u med i zapalite je. Ako je med pravi - goreće.

4. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mestu, dok će lažni brzo početi da curi niz prst.

stockphotohoneydriponfingerisolatedonwhitebackground534468994.jpg
Shutterstock 

5. Zagrejte malo meda u mikrotalasnoj rerni na visokoj temperaturi. Prirodni med će se karamelizovati, a lažni će biti pun mehurića.

6. Ako pravi med stavite pred mrave, oni ga neće ni pipnuti. Ne vole ga.