Možda nekome ova tema deluje smešno, ali je, možda, još smešnije to što smo vremenom izgubili neke navike osnovnog bontona, pa čak i kad je hrana u pitanju. Tačno je da vam niko, naročito ako ste kod kuće ili bliskih prijatelja neće zavirivati u tanjir i to kako jedete nešto, ali nisu džaba izmišljena ova pravila za konzumiranje određenih vrsta jela. Otkrivamo vam neke, a vi jedite kako vam drago...

• Meso - treba seći i jesti zalogaj po zalogaj. Jedino ukoliko želite da nahranite dete, možete iseći ceo komad na parčiće.

meso-shutterstock.jpg
Shutterstock 

• Živinsko meso - treba jesti viljuškom i nožem tako da se meso što više skine s kostiju. Ako je posluženo na porodičnom ručku, može se jesti prstima, ali u tom slučaju domaćica mora da postavi činije za pranje prstiju.

• Krompir - ne treba seći nožem i treba ga jesti viljuškom.

• Riba - jede se viljuškom i širokim nožem ili komadićima hleba. Lignje se uvek jedu viljuškom i nožem.

glavna-lignje-stockphotoawomaneattastyfriedcalamarsquidringsonplate1593578389.jpg
Shutterstock 

• Sir - treba sitno seći nožem, staviti na komadić hleba i odmah pojesti.

• Supa - nikad se ne srče, koliko god vrela bila.

• Jaja - meko kuvana serviraju se u čaši i otvaraju se kašičicom. Tvrdo kuvana i pržena jedu se viljuškom.

stockphotoboiledeggineggcuponwoodentable118682839.jpg
Shutterstock 

• Pirinač - jede se viljuškom, a oni koji baš žele da se prave Kinezi, mogu i štapićima.

• Sveže sočno voće (kruške, breskve i sl.) - treba jesti viljuškom i nožem.

• Jagode - bez peteljke, jedu se kašičicom, s peteljkom se jedu rukom.

• Kompot - treba jesti kašikom. Koštice ispuštate u kašiku prislonjenu što bliže ustima i zatim ih odlažete na tanjir.

• Špagete - treba ih jesti viljuškom, a ukoliko se ne snalazite, možete uzeti i kašiku kao pomoć.

Prijatno!

stockphotogirleatsitalianpastawithtomatomeatcloseupspaghettibolognesewinditaroundaforkwith648087823.jpg
Shutterstock 

Kurir.rs

Bonus video:

02:06
Ministar otkriva: Da li je zdrava hrana nužno i zdrava?  Izvor: Kurir televizija