Prema podacima neprofitne američke organizacije (EWG), usprkos pranju na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske materijekoje izazivaju niz tegoba i bolesti.

Hemijska sredstva koja preventivno deluju protiv parazita i bolesti imaju štetno dejstvo na zdravlje ljudi i izazivaju brojne komplikacije. Pesticidi kod ljudi povećavaju rizik od neplodnosti, dijabetesa, hormonalne neravnoteže i raka. Zato se preporučuje da se pre upotrebe povrće i voće dobro opere i prema potrebi oljušti.

profimedia0350916897.jpg
Foto: Profimedia

Prema istraživanju EWG-a za 2022. godinu, povrće koje je zbog svojih dobrobiti među najzdravijim namirnicama pri samom je vrhu liste hrane s najviše pesticida. Naime, čak 60 odsto ispitanih glavica kelja sadrži kancerogene materije.

Ovo je lista namirnica sa najviše pesticida: jagode, spanać, kelj, nektarine, jabuke, grožđe, paprika, trešnje, breskve, kuške, celer, paradajz, krompir...

(Kurir.rs)

09:25
IVANA SIMIĆ: U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće Izvor: Kurir televizija