I VI STE NAVUČENI? Ne izazivaju samo droga i alkohol zavisnost, obavezno potražite pomoć ako OVE MALE STVARI sve češće radite!
Foto: Thinkstock/Ilustracija

preispitajte se

I VI STE NAVUČENI? Ne izazivaju samo droga i alkohol zavisnost, obavezno potražite pomoć ako OVE MALE STVARI sve češće radite!

Zanimljivosti -

Da li je zavisnost od kupovine ili slanja poruka isto što i navučenost na drogu ili alkohol? Mnogi bi rekli ne, ali ove stvari zaista mogu da utiču na vaš mozak na isti način! Zato, ako ste svesni da imate naviku koja je izmakla kontroli, ili vam na nju neko ukaže razgovarajte sa svojim lekarom ili terapeutom.

Psihijatar, Psihoterapija

Sve što menja vaše raspoloženje može da izazove zavisnost, a obično počinje kao vid samolečenja koje će vam pomoći da upravljate nekim bolom u sebi. Nagrada koju dobijete kada primite sms poruku, prebrojite lajkove na mreži, pronađete savršen par cipela, osvojite nešto... učiniće da poželite još. Polako ali sigurno to postaje nešto bez čega se ne može i rađa brojne probleme.

Preispitajte se da li ste i vi među njima, a evo od čega smo danas najčešće zavisni:

Mobilni telefon

Ne možete da odustaneš od gledanja telefona? Držite ga sa sobom sve vreme i proveravate ga svaki čas, ne samo na poslu dok radite. Vama ne pada na pamet ni vikendom da ga odmorite. Ignorišete ljude sa kojima ste okruženi, čak i dok zajedno jedete, da biste uhvatili neki tekst ili objavu od nekoga koga možda i ne poznajete i kilometrima je daleko.

mobilni telefon
foto: Profimedia

Ako se prepoznajete, potražite pomoć lekara, savetnika ili drugog profesionalca. Telefon koji je na prvom mestu će vam upropastiti život!

Društvene mreže

Da li provodite mnogo vremena na Fejsbuku ili nekoj drugoj mreži? Ako je odgovor potvrdan, prema novim studijama vi ste se našli među 10 odsto korisnika društvenih medija širom planete koji su zaista navučeni. Nasumični tempo objava utiče na vaš mozak na isti način kao i kokain! Stručnjaci upozoravaju da deljenje detalja o sebi sa drugima takođe stvara nalet pozitivnih osećanja zbog kojih želite još, još, još... I vama je neophodna pomoć.

Kofein

Hrana, Kafa, Glavobolja, Pritisak, Tečnost, Nizak Pritisak

Da li vam jutarnji nalet kofeina spada u kategoriju obavezno? To nije nužno zavisnost, ali pokušaj da ga isključite iz svog života po savetu lekara može da vam donese ozbiljnu glavobolju. To se zove odvikavanje.

Čokolada i drugi slatkiši

Svi ih volimo, a mnogi od nas ne mogu da se zaustave kad krenu da ih jedu. Ako ste i vi među njima, nemojte se osećati loše – hrana bogata ugljenim hidratima, mastima i šećerom može uticati na vaš mozak baš kao i lekovi. Ako povremeno popijete mlečni šejk, ne znači da ste navučeni. Ali, zapamtite, ako vaš slatki zalogaj izmakne kontroli, može da dovede do brojnih zdravstvenih problema.

Šoping

Svi smo kupili nešto što nam zapravo nije potrebno. Ako se to dešava često, vi ste navučeni!

Šoping, Kupovina
foto: Profimedia

Ono što zaista tražite dok kupujete raznorazne gluposti može biti malo dopamina, hemikalije koja stvara dobar osećaj u vašem mozgu. To, takođe, može da bude znak da imate probleme sa kontrolom impulsa ili probleme sa anksioznošću. Konsultujte psihologa, prečesto odlaženje u prodavnice, ili stiskanje dugmeta za kupovinu dok ste na mreži, može izazove ne samo psihičke, već i finansijske, pravne i društvene probleme.

Kockanje

Ovaj problem je sve rasprostranjeniji. Bilo da to radite lično ili na kompjuteru i mobilnom telefonu kad ih uključite u internet, na automatima ili za poker stolom, žurba da pobedite daje vašem mozgu udarac dopamina i čini vas srećnim. Ali...

Posao, Sreća, čove
foto: Profimedia

Zapamtite, to nikad ne traje dugo, čak i kad vas posluži sreća. A ako nemate sreće, previše klađenja će izazvati haos u vašim finansijama, poslu i u porodičnom životu.

Plastične operacije

Svedoci smo da im se danas podvrgavaju čak i jedva punoletne devojke, a neke osobe su baš zavisne od plastičnih operacija. To je zato što, prema nalazima stručnjaka, imaju "telesni dismorfni poremećaj" - opsednuti su nedostacima koje samo oni mogu da vide.

žena, Ogledalo, Bore
foto: Profimedia

Ovaj problem, naravno, izaziva neke od istih hemijskih reakcija u mozgu koje igraju ulogu u stvaranju zavisnosti.

Vežbanje

Dobar trening može da vam pomogne da prevaziđete neku zavisnost. Pitanje je šta učniti ako ste opsednuti vežbama, ako ste navučeni na samu fizičku aktivnost. Vežbanje pomaže vašem mozgu i telu, ali u slučaju zavisnosti morate biti u stanju da kažete "ne".

Vežbanje, Trening, Fitnes, Fizička Aktivnost
foto: Shutterstock

Zapamtite, stalno pokretanje endorfina može da vam obezbedi ne samo osećaj zadovoljstva, već i da vas baci u stanje euforije koje postaje patološko. Indukovano je stanjima kakva su bipolarni afektivni poremećaj, manija, intoksinacija drogama... Toga ćete se teško osloboditi bez pomoći stručnjaka!

Seks

Ne možete da prestanete sa seksom ili gledanjem pornića? Ali što više to budete radili, uživaćete manje i rizikovaćete više da biste nekog privoleli da vodi ljubav s vama. To nije samo posledica jakog seksualnog nagona, nego i prave zavisnosti koja se zove hiperseksualni poremećaj.

Seks, Glupi, Muskarci, Jači Pol

Ako ga imate, vaš mozak reaguje kao mozak nekoga ko ima problem sa drogom ili kockanjem.

Sunce

Zavisnik ste od sunca? Nije uopšte glupo pitanje, ovo je čest problem. Ultraljubičasti (UV) spektar sunčeve svetlosti oslobađa hemikalije u telu koje se nazivaju endorfini i oni mogu da učine da se osećate tako dobro da ćete zbog toga (bližimo se letnjoj sezoni!) rizikovati čak i opekotine od sunca, plikove ili rak kože.

Devojka, Sunčanje, Brus, Opekotine
foto: Shutterstock

Da ne bi nastradali, obavezno lečite ovaj opsesivno-kompulzivni poremećaj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:50

UPOTREBA NARKOTIKA SKOČILA ZA 20 ODSTO TOKOM PANDEMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track