BILA SAM I PARADAJZ TURISTA I U LUKSUZNIM HOTELIMA, EVO ŠTA SE VIŠE ISPLATI: Lidija objasnila sav besmisao RATOVA na mrežama
Letovanje s porodicom većini budi slične uspomene - komad hleba namazan paštetom, vakuumirani suhomesnati proizvodi, sendviči s paradajzom i šunkom... Iako to nije nikakav luksuz, upravo takva letovanja stvaraju uspomene za ceo život.
S tim bi se složila i jedna članica Fejsbuk grupe u kojoj korisnici dele svoja iskustva s letovanja u Grčkoj.
Naime, jedna Lidija je na ličnom primeru uporedila All Inclusive letovanje s čuvenim paradajz turizmom. Iskusila je i jedno i drugo, te je ljude između ostalog podsetila na motiv odlaska na more.
Njenu objavu iz Fejsbuk grupe "Live from Greece" prenosimo u celosti:
Hrana u sopstvenoj režiji vs polupansion/all inclusive
Mišljenja sam i jedno i drugo, upravo kako okolnosti nalažu. Dok sam letovala sa roditeljima, to su uglavnom bile destinacije po bivšoj SFRJ, nakon toga Bugarska, i retko Grčka. Išli smo sopstvenim vozilom i nosili smo delux hranu od kuće - mnogo lepše i ukusnije nego što smo jeli kod kuće. Razumljivo, putujemo autom, nosimo šta nam se dopada, idemo na more zbog mora.
Kad je dete poraslo, a nije se potpuno finansijski osamostalilo, otišlo prvi put na more bez roditelja - napravilo je katastrofalnu grešku jer nije ponelo ono što mu se dopada za jelo, a u restoranima nije imalo naviku, a niti džeparac da jede. Svake noći pred spavanje su se tom detetu ukazivale one čajne kobasice, tvrdi i slani kačkavalj u crvenom omotu, šunka u trouglastoj konzervi, sirevi..... Ali nije poklekla da sedne u neki restoran. Eventualno se čašćavala smokvama - jer su pune oksidanata i prostih šećera i sladoledom na točenje - jer osvežava i diže iz mrtvih - autorka ima nizak pritisak.
Onda su usledila putovanja i putovanja. Ništa nabudženo i fensi, ali, možda za balkanske pojmove izgleda tako.
Odeš ovamo, odeš onamo, negde autom, negde busom, negde vozom, negde avionom, a neretko kombinacija svega pomenutog. Tada ne možeš, jer prosto nemaš uslova, da nosiš onu preukusnu čajnu i original kačkavalj, niti da kupuješ na pijaci od lokalaca - ukoliko si otišao na odmor u resort a ne u backpacker-sku avanturu.
Iako glasam za tzv. morsku hranu koju su moji roditelji nosili od kuće na more, nisam ni imuna na fantastičan turski kravlji beli sir, paradajz, masline i neoljušten krastavac koji nam serviraju u hotelu na bazi polupansiona u turskim odmaralištima.
Ono, na šta želim da skrenem pažnju je to da ljudi treba da sagledaju okolnosti. Jer, eto.... ja nekad nosim hranu i putujem sopstvenim vozilom, a nekad letim avionom i idem u resort sa kompletnom ponudom. Jer na more se ide zbog mora, vode, plaže, jutarnjih šetnji obalom, udisanja joda i inhalacije.", napisala je ona.
Iako svaka slična objava izazove haos u komentarima, s ovim to nije bio slučaj. Zapravo, mnogi su se s Lidijom složili, te pohvalili ono što je napisala.
"Šunka u konzervi, nezaobilazni rekvizit letovanja na Jadranu 70-ih i 80-ih. Mogla bih da potpišem tekst iz ove objave. Eto, i šunka može izazvati nostalgična sećanja..."
"Naravno da se na more ide zbog mora...ali čovek mora i da jede kad ogladni. Da li će pojesti sendvič na plaži ili će ručati u taverni sasvim je nebitno. Bitno je samo da bi se neki podsmevali takozvanim paradajz turistima. Prelepa objava!", samo su neki od komentara.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore