Stariji čovek iz Teksasa je upao u tamošnju hitnu pomoć, žaleći se na vrtoglavicu i mučninu. Medicinske sestre su uradile alkotest kako bi videle da li je i koliko pio alkohol.

profimedia0287911939.jpg
Profimedia 

I sasvim očekivano, koncentracija alkohola u krvi tog čoveka bila je neverovatnih 0,37 odsto, ili skoro pet puta veća od dozvoljene granice za vožnju u Teksasu, gde je on živeo, prenosi npr.org.

Postojala je samo jedna zagonetka: čovek je izjavio da tog dana nije popio ni kap alkohola.

- Napio bi se iz vedra neba - u nedelju ujutru nakon što je bio u crkvi, ili zaista, u bilo koje vreme - rekla je Barbara Kordel, dekan na medicinskom koledžu Panola Kartagini u Teksasu.

"Čak je njegova žena bila užasnuta da je stalno sa sobom nosila alkotest", dodala je.

Kordel i Džastin Makarti, gastroenterolog iz Laboka, želeli su da shvate šta se zaista dešava.

shutterstock-391005625.jpg
Shutterstock 

Tako je tim pretražio čovekove stvari u potrazi za alkoholnim pićem, a zatim ga izolovao u bolničkoj sobi na 24 sata. Tokom celog dana jeo je hranu bogatu ugljenim hidratima, a lekari su mu periodično proveravali alkohol u krvi. U jednom trenutku vrednosti su porasle za 0,12 odsto.

Na kraju, Makarti i Kordel su otkrili uzrok: preobilje pivskog kvasca u njegovim crevima. Njegov crevni trakt se ponašao kao interna pivara. Pacijent je imao infekciju sa bakterijom Saccharomyces cerevisiae. Dakle, kada bi pojeo ili popio gomilu skroba - đevrek, testeninu ili čak sok - kvasac bi fermentisao šećere u etanol i on bi se napio. U suštini, kuvao je pivo u sopstvenom stomaku.

Kordel i Makarti su pre nekoliko meseci objavili slučaj “sindroma auto – pivare” u Međunarodnom časopisu kliničke medicine. Objasnili su da se pivski kvasac nalazi u čitavom nizu namirnica, uključujući hleb.

- Ali ispostavilo se da u retkim slučajevima, kvasac može zaista dugo da se nastanjuje u crevima i može da izazove probleme - kaže doktor Džozef Hajtman, mikrobiolog sa Univerziteta Djuk.

shutterstock-447569932.jpg
Shutterstock 

- Istraživači su nedvosmisleno pokazali da Saccharomyces cerevisiae može da raste u crevnom traktu. Ali još uvek je nejasno da li je to povezano sa nekom bolešću - rekao je Hajtman i dodao da svemu treba pristupati sa oprezom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:54
Defektolog Jelena Jovičić u Pulsu Srbije objašnjava kako alkohol i tablete loše deluju na organizam Izvor: Kurir televizija