Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je u jutarnjem programu gde je govorio o tome koje grožđe je zdravije, crno ili belo.

Crno grožđe je bolje jer se ispod korice nalazi veća koncentracija antioksidansa resveratrol. Prema tome, crna vina deluju antikancerogeno i sa nutritivnog stanovišta, crno je bolje - rekao je doktor Perišić na početku razgovora.

profimedia0384935632.jpg
Foto: Profimedia

Grožđe takođe sprečava zgrušavanje krvi, podstiče cirkulaciju i ublažava upalne bolesti creva. - Ljuska se ne vari, nema opstipacije, stolica će vam biti perfektna. Vid se poboljšava, masni plakovi u krvnim sudovima nisu upaljeni jer grožđe sprečava upalu plakova - objašnjava doktor.

Najznačajniji minerali su mangan i kalijum, značajni su za naše kosti, a ima ih mnogo u grožđu. - Mangan dobro deluje na korekciju anemije, mangan, gvožđe i cink deluju zajedno i prave vitamin K, on ojačava kosti - ispričao je doktor.

profimedia0345886166.jpg
Foto: Profimedia

Mangan i kalijum pomažu i kod depresije. - Mozak bolje radi sa manganom i kalijumom. Mangan je veoma, veoma značajan - zaključio je doktor Perišić.

(Kurir.rs/Informer)

Bonus video:

01:43
SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija