Naučnici, na čelu sa doktorom Martinom O'Donelom su izračunali koja doza alkohola može drastično da uveća rizik od pojave moždanog udara.

Kako kaže doktor O'Donel, moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta, a konzumacija alkohola značajno doprinosi razvoju ka ovom stanju.

profimedia0280497890.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Sprovela studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Neurology", pokazuje da pet "porcija" alkohola dnevno povećavaju rizik od ishemijskog moždanog udara za 29 odsto, a od hemoragijskog za 76 odsto.

Pet "porcija" alkohola je jednako pet čaša votke, rakije ili drugog žestokog pića. Kad je reč o pivu, to je 5 velikih, odnosno 2,5 litara ovog alkohola. Alarmantna količina vina, koje ima značajno veći procenat alkohola od piva, predstavlja pola flaše (od 1 l).

Istraživači su primetili da kada osoba ne konzumira ili tek povremeno pije alkohol, rizik od moždanog udara se značajno smanjuje.

Anketa

Koliko alkohola prosečno popijete dnevno?

Ova anketa je završena.
Glasalo je 170 korisnika

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

Kurir televizija CRNA STATISTIKA! Od početka godine poginulo oko 50 mladih vozača, glavni uzrok je ALKOHOL i nedostatak pažnje