Čuveni kuvar Rudolf van Vin, o čijim receptima broji ceo svet, posetio je nedavno četvrti put Srbiju. Ukusi i domaća kuhinja čuvenog kuvara nisu ostavili ravnodušnim. Majstor kulinarstva otkrio je da će se ponovo vratiti u našu zemlju, a kao jedan od glavnih razloga za to naveo je kajmak.

U Srbiji kao kod kuće

screenshot-3.jpg
Printscreen YouTube 

Rudolf van Vin prvi put je posetio Srbiju 2020. godine, na poziv holandskog ambasadora koji mu je tada rekao da je "izuzetno popularan u Srbiji". Do svog prvog dolaska u Beograd nije znao mnogo o našoj zemlji, ali da je već tokom prvog susreta sa našim ljudima uočio, kako kaže, mnogobrojne sličnosti sa Holandijom.

- Volim da dođem u Srbiju jer se ovde osećam kao kod kuće, ne osećam neku veliku razliku između moje i vaše zemlje. I uvek sam nasmejan kada dođem ovde - rekao je Rudolf za "Novosti", prenosi Blic Žena.

Nije ostao ravnodušan na ajvar

Rudolf, kao i svako veliko ime kulinarstva, o hrani i receptima govori sa mnogo ljubavi i strasti. Osim našeg kajmaka, koji mu je omiljeni sastojak iz srpske kuhinje, ajvar ga ne ostavlja ravnodušnim. Oduševljava ga koliko pažnje Srbi posvećuju paprici.

ajvar.jpg
Shutterstock 

- Tom povrću dajete vreme da poraste i sazri, berete je i opet dajete još vremena koje je jedan od ključnih sastojaka za svaku namirnicu. Recimo, papriku ne koristite da spremite neki brzi sos, već joj dajete vreme i koristite u toliko raznovrsnih jela i na toliko različitih načina - kaže on.

Kako je objasnio nema mnogo razlika između srpske i holandske kuhinje. Domaćice u obe zemlje koriste slične proizvode, ali su tradicionalna jela mnogo bolje očuvana u Srbiji, tvrdi Rudolf. Ono što mu se najviše dopada u našoj kuhinji je "čistota koju smo zadržali".

Kako bez sarmi?

profimedia0309119575.jpg
Profimedia 

Isprobao je Rudlof mnogobrojna srpska jela, a među njima je i neizostavna sarma, koju strancima svaki srpski domaćin rado ponudi. Kako kaže, tu je uočio razliku između Holanđana i Srba. Oni pretežno koriste kupus, ali samo kao sitno iseckan, dok nikada nije video da neko kupus koristi na ovaj način.

Samo Vasina torta

Na naše pitanje koje bi jelo iz Srbije predstavio celom svetu, izbor je, pomalo neočekivano, pao na jedan slatkiš.

screenshot-22.jpg
youtube/Bokina kuhinja 

- Vasina torta je nešto što bih predstavio planeti, ona nije dobra samo po ukusu, već i izgleda sjajno. Ona u sebi ima specifičan karakter. Zašto sam odabrao baš tortu, zato što su one asocijacija i sinonim za uživanje i sreću - zaključi je Rudolf.

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video:

01:13
ZDRAV ROLAT BEZ BRAŠNA! Influenserka Rosićka podelila recept u najgledanijem kulinarskom TV šou programu "Majke i snajke" Izvor: Kurir TV