KONOBARI ŠIZE ZBOG STVARI KOJU SVI RADIMO: Ovo je najgore što možete da uradite kad odete u restoran ili kafić, iznenadićete se
Posluživanje hrane je fizički zahtevno jer podrazumeva da osoba bude na nogama duže vreme, noseći pažljivo izbalansirane i teške poslužavnike s hranom. To je i psihološki zahtevno, jer moraju da se nose sa širokim rasponom gostiju. Dakle, kada izađete da jedete, konobari zaslužuju vaše saosećanje, posebno kada uzmete u obzir da rade na tome da vaše iskustvo učine prijatnim, kako piše LifeHacker. Većina nas to zna, pa pokušava da pokaže svoju zahvalnost, ali znate li koje stvari najviše nerviraju konobare?
Slaganje tanjira
Mnogi od nas pokušavaju da budu od pomoći konobaru obavljajući neko osnovno čišćenje za stolom kada je obrok gotov, uključujući slaganje tanjira i pribora za jelo. Ovo se čini kao način da malo olakšamo posao konobarima, ali mnogi konobari bi hteli da prestanemo, jer tanjire ne slažemo kako treba, što im otežava posao. Najgori je "greh", međutim, gomilanje smeća poput iskorišćenih salveta na tanjire, jer onda konobar mora da sklanja smeće s vaših tanjira ili da ga vadi iz čaša, što je puno teže nego samo počistiti ih sa stola.
Zatrpavanje stola
Jedan od načina na koji će vas konobar obožavati je da napravite mesta kada dođu noseći neverovatan broj tanjira za vaš sto. Ovo posebno važi za stvari koje uopšte ne bi trebale da budu na stolu, poput vašeg telefona ili dečjeg tableta. Dok će većina poslužitelja rado rasporediti posuđe na vašem stolu kako bi osigurali da je sve pravilno postavljeno, uklanjanje stvari s puta to čini mnogo lakšim.
Ćutanje
Konobari i konobarice su vredna ljudska bića, ali i dalje mogu da pogreše. Jedan od načina da ih naterate da vas mrze je da ćutite kad ste nezadovoljni zbog nečega, pogotovo ako tada date manju napojnicu kao pasivno-agresivnu kaznu. Jedna je stvar ako ukažete na grešku, a nešto je sasvim drugo kada iscrpljenom konobaru ne date čak ni priliku da ispravi grešku.
Maniri
Reći "molim" i "hvala" može se činiti kao osnovno normalno ponašanje, ali mnogi ljudi to zaborave dok sede u restoranu. Ideja da je konobar tu da vas posluži i da je za to plaćen ponekad daje ljudima utisak da ne moraju da se ponašaju po uobičajenim pravilima društva. Postoji neka duboka psihologija koja okružuje društvenu dominaciju koja igra ulogu u ovome, ali to je iluzija. Ljubazan odnos prema konobarima uveliko će doprineti boljoj usluzi i prijatnijem iskustvu.
Nespremnost i odugovlačenje
Konobarisanje je često iscrpljujuće. Vaš konobar ima posla s više stolova, svi sa specifičnim zahtevima i različitim tempom. Sasvim je u redu postavljati pitanja o jelovniku i da vam treba nekoliko minuta da smislite šta ćete naručiti, ali ništa ne izaziva ljutnju konobara kao sto koji ne može da se sabere i jednostavno naruči. Najbolji put je da postavljate sažeta pitanja i budete spremni da naručite u prilično pravo vreme. Ovo je posebno važno kada je restoran pun.
Promena konobara
U užurbanom restoranu može biti pomalo frustrirajuće kada vam se čini da vaš konobar nestaje, a vi treba da napunite kafu ili ste spremni za račun. Međutim, zgrabiti bilo kog konobara i zamoliti ga da vas posluži je siguran način da iritirate svog konobara. Osim ako nemate ozbiljno lošu uslugu, uključivanje drugih konobara samo stvara zabunu i čini da vaš konobar izgleda loše.
Ne ostavite napojnicu
Neretko su plate konobara tek osnovne, što znači vrlo male, pa mnogi zavise od napojnica. Ako ste u mogućnosti, ostavite napojnicu, to im znači puno.
U restoranu je u pogonu ceo jedan sistem ljudi koji funkcioniše oko vas. Ako ste završili s jelom, a vidite da neko duže čeka na slobodan sto, ustupite svoje mesto nakon obroka. Pazite na svoju malu decu koja trčkaraju okolo da nas ne ometaju u poslu ili uzrokuju da nam nešto s tacne padne na pod. Ili na njih.
(Kurir.rs/ Večernji.hr)
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)