Srpski doručak je proglašen najboljim u svetu, a iza sebe je ostavio mnogo poznatiji svetske kuhinje.

Kako stoji na specijalizovanom sajtu za hranu i gurmanluke, Taste Atlasu, ovaj srpski doručak je osvojio prvo mesto na listi od neverovatnih 100 jela.

1675871998-strancipreplavilizlatiborfotorina.jpg
RINA 

Da vas ne držimo u neizvesnosti - u pitanju je komplet lepinja. Da, kalorijska bomba iz zapadne Srbije kojoj mnogi ne mogu da odole, na sajtu je dobila ocenu 4,8 od 5 pa se može reći da je ubedljivo izdominirala.

komplet-lepinja-uzice-foot-rina-2.jpg
RINA 

Kako piše na sajtu (što većina Srba već zna) to je lepinja presečena na pola u koju ide bogati sloj kajmaka preliveno jajetom. To se zapeče i prelije pretopom. Svako ko ide na Zlatibor ili prolazi kroz taj kraj počasti se komplet lepinjom, bilo u Užicu, bilo na samom Zlatiboru. Takođe, smatra se da je nastala nešto pre Drugog svetskog rata.

komplet-lepinja-uzice-foot-rina-3.jpg
RINA 

Što se ostalih jela tiče, na drugom mestu je poseban hlepčić Roti kanai koji poreklo vuče sa Tajlanda, Malezije i Indonezije.

Onda sledi brazilski Pao de kueljo (hleb sa sirom9, kukuruzni hleb koji poreklo vuče od afričkih robova, a sir i mleko su zapravo dodati tek kasnije, kada se robovlasnički sistem ugasio.

Četvri su Grci sa njihovom tradicionalnom pitom (Bougatsa), peti Meksikanci sa Ćilakilesom.

recept-bosanski-burek.jpg
Shutterstock 

Zanimljivo je i da je francuski kroasan tek osmi, a posle njega sledi bosanski burek (sa mesom).

Od ostalih srpskih jela na 27. mestu se našao burek sa sirom, gibanica na 75. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

(Kurir.rs/TasteAtlas/T.J.)

Bonus video:

00:58
"SRPSKA HRANA ME ČINI NERVOZNIM" Stevanović: Šta mi uopšte jedemo ako ne možemo da zadovoljimo standarde EU! Ljudi bi duže da žive Izvor: Kurir TV