KEČIGA U MAJONEZU S POMFRITOM I SARDINE: Jelovnik sa svadbe Leposave i Nikole iz 1905. izazvao BURU! Za jedno jelo NIKO NIJE ČUO
Kada organizujemo svadbu jelovnik je jedan od važnijih faktora o kome moramo da razmišljamo. Uglavnom se svi vodimo pravilom "meze, supa, glavno jelo, desert" i uvek biramo slična jela.
Na svadbama ćemo uglavnom imati priliku da jedemo neko suhomesnato i sireve uz rusku salatu i druge mazalice za meze. Dočekaće nas teleća čorbica umesto klasične supe, a glavno jelo će biti roštilj ili neko pečenje. Za dezert ćemo na svadbi tradicionalno imati tortu najčešće od čokolade.
Ipak, nije oduvek bilo ovako jednostavno. Internetom trenutno kruži jelovnik sa svadbe iz prošlog veka, tačnije iz 1905. godine na kom se vidi kako je nekada izgledala svadbena trpeza.
- Jelovnik za svatove gospođe i gospodina Leposave i Nikole N. Krstića - ručak na dan venčanja 13. novembra na dan venčanja 1905. godine - piše na jelovniku, a onda sledi spisak jela:
- Ladna jela: Ajvar - Sardine - Šunke - Salame - Puter
- Supa: Ragu i brdon šebra
- Riba: Kečiga s majonezom i tartar sosom; File garniran sa pomfritom, karfiolom i pečurkama
- Pečenje: Praseće - Ćureće - Pileće
- Salata: Mešovita
- Desert: Pite, s jabukama i sirom - Torte - Voće - Kava
Svadba je organizovana u Pivnici "Kolarac", a ono što je mnogima upalo u oči je da na meniju starom sto godina bio pomfrit, pa su se zapitali otkud on tu.
Drugo pitanje koje se nametalo je bilo i kako to da kečiga ide sa majonezom, a velika nepoznanica je bio i brdon šebra, što gotovo niko ne zna šta je. U komentarima se ipak mogao naći odogovr:
- To su vam kao dva trouglića od testa ispečenog kao biskvit koji se stavlja kao prilog za supu. Ne pitajte kako znam jer radim u austrijskoj kuhinji. Sva ta jela kod nas potiču iz Austro-ugarskog perioda, baš sam im skoro pričala o tome.
(Kurir.rs/A.G.)
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)