Još jedna luda noć je iza vas. Međutim, ostali su tragovi u vidu mamurluka. U šali se često kaže da je mamurluk kazna za preterivanje u alkoholu.

Simptomi su svima dobro poznati, ali ipak ljudi su spremni na sve kako bi se rešili glavobolje i mučnine. Sa vama smo već delili recept za čorbu od koje će mamurluk biti kao rukom odnesen, a tu su i neverovatni trikovi koje praktikuju ljudi širom sveta.

alkohol-shutterstock-2149067141.jpg
Shutterstock 

Mi vam u nastavku donosimo veoma zanimljive metode za lečenje mamurluka, koja dolaze iz cele Evrope.

Nemačka

Nemci mamurluk zovu "mačje zavijanje" odnosno "katzenjammer" ili "kater", što je zapravo tradicionalno pripremljen poseban doručak koji navodno prija organizmu posle prekomernog unosom alkohola.

"Katerfrühstück" se priprema od marinirane haringe, kiselih krastavaca i crnog luka.

Belgija

U ovoj zemlji u pomoć priskače marinirana riba jede se sa lukom, paprikama, jogurtom i sitnom paprikom.

3.jpg
Shutterstock 

Poljska

Poljaci piju vodu od kiselih krastavaka, najverovatnije zbog toga što organizmu prija visok sadržaj kalijuma i soli koji obezbeđuju potrebnu nadoknadu elektrolita.

Mađaska

Pojedini Mađri veruju da je vrapčev izmet efikasan protiv mamurluka, ali nikako ne treba gubiti iz vida da se u izmetu većine životinja, pa i vrabaca, verovatno nalaze paraziti.

Irska

Stara irska legenda kaže da se mamurluk najuspešnije leči tako što se zatrpate do vrata u hladan pesak. Ta metoda navodno ubrzava cirkulaciju.

pesak-ruke-plaza.jpg
Profimedia 

Škotska

Škotski brend gaziranih bezalkoholnih napitaka po imenu "Irn-bru" otklanja posledice mamurluka. U pitanju je kiselkasta, gazirana materija koja je za Škote nacionalno piće, odmah posle viskija.

Engleska

Bilo da je u sendviču ili kao deo kompletnog engleskog doručka (koji se inače sastoji od jaja, slanine, prženog paradajza i pečuraka, tosta sa maslacem, kobasica i zapečenog pasulja, a nekada i od uštipaka od krompira i krvavicom), slanina je obavezan deo jelovnika u Britaniji, nakon praznika.

profimedia0218746598.jpg
Profimedia 

Rumunija

Čorba od škembića je ranija bila popularna i u Srbiji kao "lek" protiv mamurluka, a sada se u tom svojstvu primenjuje u Rumuniji.

Italija

Italijani deluju preventivno i odmah pripremaju "ponoćnu zakusku", poznatu kao "spaghettata di mezzanotte".

Francuska

profimedia0283071988.jpg
Profimedia 

Francuzi obožavaju supe i čorbe generalno, pa tako i za mamurluk. Što je čorba slanija, to je bolja, a jedna od najpopularnijih za jutro posle dočeka je "kasule" odnosno tradicionalno jelo od belog pasulja, kobasica, mesa i guščije masti, piše euronews.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:25
PRETERIVALI STE SA PIĆEM I JELOM? Tromi ste i iscrpljeni, nije vam ni do čega, poslušajte SAVETE nutricioniste! (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija