DOK SU DRUGI NARODI JELI PRSTIMA, SRBIMA JE VINO CEVIMA TEKLO DO DVOROVA: Naš najstariji vinovod datira iz vremena ovog vladara
Foto: Profimedia / Valentyn Volkov / Alamy

fascinantno otkriće

DOK SU DRUGI NARODI JELI PRSTIMA, SRBIMA JE VINO CEVIMA TEKLO DO DVOROVA: Naš najstariji vinovod datira iz vremena ovog vladara

Zanimljivosti -

Krajem 2022. godine u medijima je isplivao podatak koji je decenijama već poznat stručnoj javnosti, ali se nažalost o tome uvek malo govorilo, a još manje istraživalo.

Vinovod iz vremena cara Dušana otkriven je u vinariji porodice Petrović u Velikoj Hoči, koji predstavlja jedinstveno arheološko nalazište u svetu.

Istorijski muzej Srbije, dinastija Nemanjića, Izložba, Car Dušan
foto: Kurir

Kuća Petrovića, inače, vino proizvodi stotinama godina, a deo cevi u njihovom podrumu je nezaobilazno svratište svih koji u Metohiju dođu na hodočašće.

Velika Hoča još je u srednjem veku bila središte vinogradarske privredne delatnosti, a njena su vina bila nadaleko čuvena. I danas je aktivna Dečanska vinica, utemeljena za vlade cara Stefana Uroša IV Dušana Silnog, u kojoj monasi Visokih Dečana prave svoje vino.

Vino
foto: Kurir Televizija

Poznato je da je vinovod, ili vinodukt, sagrađen u 14. veku u periodu vladavine cara Dušana kada je Srbija bila na vrhuncu svoje moći. Za sada nigde u svetu sličan arheološki lokalitet nije otkriven, pa se Srbija smatra jedinstvenom u tome. Metohija je poznata po proizvodnji najkvalitetnijeg vina i danas, a u vreme cara Dušana vino se koristilo čak i kao sredstvo za plaćanje poreza.

vino
foto: Shutterstock

Car Dušan izgradio je jedinstveni sistem vinovoda - vino je teklo prirodnim padom cevima dužine 24 kilometara od Velike Hoče, gde se i danas nalaze ostaci vinovoda, pa sve do tadašnje srpske carske prestonice Prizrena gde je car Dušan stolovao.

Nekada je svaka kuća u ovom kraju imala svoju vinicu u podrumu, pa im je car Dušan zbog velikih prihoda koje su ostvarivali uveo plaćanje carskog poreza.

Kiša, Vino, Grožđe
foto: Profimedia

Naselje Velika Hoča je gotovo uvek bilo naseljeno isključivo Srbima, a posle proterivanja Srba 1999. i 2004. godine, trenutnu većinu u opštini Orahovac kojoj Velika Hoča pripada čini albansko stanovništvo.

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

00:29

OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track