Rođendani su za svako dete posebno radosti iz brojnih razloga. Osim što im dolaze najdraži drugari i članovi porodice, svi se trude da im taj dan ugađaju. Pokloni su sigurno nešto što im dodatno mami osmeh na lice.

Kada se slavlje privodi kraju, na scenu stupa rođendanska torta. U današnje vreme one su raznih oblika, izgledaju zaista impozantno, a poslatičari mogu napraviti baš sve što slavljenici požele. Uz tortu nezaobilazne su i svećice. Obično se postavlja broj svećica koliko slavljenik puni godina.

111.jpg
Shutterstock 
Svećice na tortifoto: Shutterstock

Šta simbolizuju svećice na torti

Kada se svećice upale, osoba obično duva i gasi ih, što simbolizuje prelazak u novu godinu života i želju za srećom ili ostvarenjem želja. Takođe, svećice na torti mogu predstavljati i svetlost i radost koju osoba donosi u živote svojih bližnjih. Dakle, duvamo svećice na rođendanu kako bismo označili godine koje osoba slavi, kao i simbolički izrazili želje za srećom i napretkom u budućnosti.

shutterstock-1693951588.jpg
Shutterstock 
Svećice imaju nekoliko simbolikafoto: Shutterstock

"Svećice na torti imaju poseban značaj za razvoj deteta, za razvoj imaginacije, mišljenja i viših mentalnih funkcija. Sama ta pomisao da se zamišlja želja i veruje u njeno ostvarenje ima posebnu simboliku za decu koja je zaista utemeljena", izjavila je psiholog Marija Milenković, gostujući na TV Prva.

(Kurir.rs/M.J)