ODBILA NAJPRESTIŽNIJI UNIVERZITET U AMERICI: Upisala državni fakultet da bi bila bliže porodici, a sada ZARAĐUJE PREKO 90.000$
Foto: Printscreen YT

uspešna i srećna

ODBILA NAJPRESTIŽNIJI UNIVERZITET U AMERICI: Upisala državni fakultet da bi bila bliže porodici, a sada ZARAĐUJE PREKO 90.000$

Zanimljivosti -

Karolina Vilijams je devojka koja je još 2017. postala poznata jer je zahvaljujući svom eseju o pici primljena na Jejl.

Ona je prva u svojoj porodici otišla na fakultet i nije imala bogate roditelje. Pre nego što je počela da aplicira za koledže obišla je desetak kampusa proveravajući kakva je atmosfera i šta bi potencijalno mogla da studira u svakom od njih.

„Imam mnogo različitih interesovanja, nisam bila sigurna šta tačno želim da radim ili studiram u tom trenutku. Uvek sam volela statistiku i istraživanja, tako da je to bila velika stvar za mene. Takođe volim da pišem i volim književnost“, rekla je nedavno ona.

Na kraju je odabrala da studira na Univerzitetu Auburn u Alabami. Dopao joj se i Jejl, ali Auburnov analitički program, zajedno sa činjenicom da je tu bila mnogo bliže kući i porodici su presudili. Odbila je Jejl, koji važi za jedan od najprestižnijih univerziteta u SAD, i diplomirala u decembru na Auburnu 2020. godine i sada, četiri godine kasnije, ne kaje se.

Jejl ima reputaciju da je jako selektivan, da su ljudi koji ga završe lideri u svojim oblastima i da zarađuju astronomske sume. Stopa prihvatanja na Jejlu je nešto manja od 7%. U vreme kada se Vilijams prijavila bila je daleko manja od Auburnove stope od 84%. Prosečna plata diplomaca Jejla je 89.700 dolara na početku karijere, u poređenju sa 67.500 dolara za diplomce iz Auburna.

Vilijams zna da bi na Jejlu stekla odlično obrazovanje i verovatno imala uzbudljive prilike da se uključi u organizacije kampusa, istraživanja fakulteta i ogromnu mrežu bivših studenata univerziteta, ali zvučno ime nije bilo dovoljno.

„Naravno, na Jejlu imate prestiž, ime… za mene to jednostavno nije bio toliko veliki faktor“, rekla je Karolina. „Samim tim što sam prva osoba u svojoj porodici koja je otišla na koledž - bilo koji koledž na koji bih otišla bio bi impresivan!"

Troškovi jesu bili faktor u njenoj odluci, ali nakon stipendija i pomoći platila bi otprilike istu cenu za obe škole, kaže ona. Ali da bi pohađala Jejl, morala bi da uzme u obzir veće putne troškove.

Ona je takođe smatrala da su Auburnovi kursevi bolje prilagođeni poslovima kojima je želela da se bavi. Osim toga, Auburn je bio bliži kući.

Ne može se reći kako bi njen život sada izgledao da je otišla na Jejl, ali ona sama kaže da joj je bilo divno u Auburnu i još uvek veruje da je napravila najbolji izbor za sebe.

Ovih dana, ova devojka radi u "Nissan" sedištu u Severnoj Americi, kao planer inovacija i korisničkog iskustva. Zarađuje nešto više od 90.000 dolara godišnje, a u toj kompaniji je otkako je počela kao pripravnik, u maju 2019. Pre nego što je završila na svojoj trenutnoj poziciji, izmenjala je nekoliko niže rangiranih u pomenutoj kompaniji.

Njena plata je veća od proseka diplomaca Auburna i Jejla u sličnoj fazi njihove karijere.

(Kurir.rs/CNBC/M.F.)

Bonus video:

01:56

STUDIRANJE U INOSTRANSTVU: 30 svetskih univerziteta na jednonedeljnom online događaju za mlade

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track