"SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA" Ovu izreku ste čuli milion puta, a malo ko zna KAKO JE NASTALA I KO SU LIČNOSTI o kojima govori
Foto: Shutterstock

MOŽDA NISTE ZNALI

"SJAŠI KURTA DA UZJAŠI MURTA" Ovu izreku ste čuli milion puta, a malo ko zna KAKO JE NASTALA I KO SU LIČNOSTI o kojima govori

Zanimljivosti -

Bogatstvo jezika, nekog naroda ogleda se i bogatstvu izrekama, doskočicama, uvredama pa čak i psovkama. Često se u narodu čuju razne izreke, koje nas oduševe, a mnogi nisu sigurni šta one zapravo predstavljaju.

Razgovor
foto: Shutterstock

Nema osobe koja nije čula za onu čuvenu "Sjaši Kurta da uzjaši Murta" u nebrojenim situacijama, naročito kad je sagovornik iznerviran.

Šta znači?

Njeno značenje vezuje se za situaciju, kada se u društvu ne dešava ništa što bi naslutilo promene ili bilo kakav boljitak, već se presipa iz šupljeg u prazno.

Kako je nastala izreka?

par, veza, brak, razgovor, ozbiljni
foto: Profimedia

Ova izreka duboko je ukorenjena u srpski jezik, te se koristi vekovima unazad.

Kurta (od turskog kurt – što znači vuk) i Murta (od imena Murad – poželjan ili Murteza – odabran, zadovoljan), prepoznatljiva su otomanska imena.

Kurta i Murta nisu bili stvarni likovi, već su odabrani zbog rime (kao što je to slučaj sa izrazima tata-mat, Jovo nanovo, Cile-Mile i mnogim drugim).

razgovori, razgovor
foto: Shutterstock, Ilustracija

Tako su Kurta i Murta postali simbol nepromenljivosti najprije u doslovnom ropstvu našeg naroda, a onda i u raznim vidovima podređenosti sa kojom smo kao naord bili suočeni kroz istoriju.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja