KAKO JE SVETI PORFIRIJE UVERIO NEVERNIKA DA BOG POSTOJI? Njegove reči ga naterale da se zamisli "Dete, AKO NE ZNAŠ ni šta je..."
Foto: Shutterstock

MOŽDA NISTE ZNALI

KAKO JE SVETI PORFIRIJE UVERIO NEVERNIKA DA BOG POSTOJI? Njegove reči ga naterale da se zamisli "Dete, AKO NE ZNAŠ ni šta je..."

Zanimljivosti -

Prepodobni starac Porfirije rođen je 1906. godine u selu Sveti Jovan na ostrvu Evija. Još u nižim razredima je pokazao interesovanje ka monaštvu, a njegov doprinos je bio veliki.

Zbog njegovog svetog života, veliki broj vernika je posećivao starca Porfirija. Preminuo je 2. dece,bra 1991. u svojoj staroj keliji na Svetoj Gori, a pre toga je osnova manastir Preobraženja Gospodnjeg.

Atos, Sveta Gora
foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

O njegovom životu ispirčane su mnoge priče, a možda najpoznatija odnosi se na to kako je objasnio jednom Amerikancu koji ga je posetio u keliji zbog čega smatra da Bog postoji.

"Nedavno ste kupili zemljište u Kaliforniji. Kada se vratite u domovinu, idite na istočnu stranu vašeg placa i iskopajte rupu duboku oko jedan i po metar. Tamo ćete naći amforu i veliki broj španskih zlatnika iz te i te godine! Idi kući i uradi šta ti kažem, a onda se vrati i ti i ja ćemo nastaviti naš razgovor o postojanju Boga…"

Čovek nije verovao rečima svetog Porfirija, međutim radoznalost mu nije dala mira.

Otišao je na svoj plac i počeo da kopa na mestu za koje mu je rekao starac. I zaista, on je tu iskopao jednu staru amforu, u kojoj je ležalo tačno onoliko novčića koliko mu je sveti Porfirije rekao. Čak je i datum na novčićima bio isti! Amerikanac je bio šokiran, prenosi baštabalkana.

Sveta gora
foto: Shutterstock

Sledećeg leta ponovo je otišao kod svetog Porfirija i sve mu ispričao.

Starac ga je pažljivo saslušao i sa ljubaznim osmehom odgovorio: "Dete, ako ne znaš ni šta je u tvom dvorištu, kako možeš da rasuđuješ o onome što je na nebu?"

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track