UGLEDALA ŽENU SA MARAMOM U USTIMA, PA SAZNALA DA JE TO OBIČAJ: Svaka UDATA žena MORA da ga praktikuje, a evo i šta znači (VIDEO)
Foto: Printscreen/TikTok/VannaBojovic

šta vi mislite?

UGLEDALA ŽENU SA MARAMOM U USTIMA, PA SAZNALA DA JE TO OBIČAJ: Svaka UDATA žena MORA da ga praktikuje, a evo i šta znači (VIDEO)

Zanimljivosti -

Vremena se menjaju iz dana u dan, samim tim i kultura i običaji. Međutim, neki od njih očuvani su vekovima i ne menjaju se ni pod tačku razno.

Istočne zemlje najviše se trude da sačuvaju svoju tradiciju i običaje, iako su neki od njih, po našim merilima, izuzetno teški i za videti i za razumeti.

Na jednu od takvih priča, naišli smo i na "TikTok" profilu Vane Bojović, devojke iz Hrvatske koja putuje svetom i govori o interesantnim stvarima koje se tiču kulture, istorije, običaja i slično.

Naime, ona je nedavno posetila Turkmenistan i, pored mnogobrojinih zanimljivosti, uhvatila je i prizor žene koja šeta sa maramom u ustima.

@vannabojovic Bez obzira što sam već posjetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj vidjela u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke obitelji ovdje prakticiraju ne komuniciranje žene s ocem muža niti bilo kojim muškarcem koji je u muževoj obitelji stariji od nje. Bez obzira što s tom obitelji živi. #turkmenistan #centralasia #iran #afghanistan #travel #putovanja ♬ emotional sad background(1383128) - MaxRecStudio

U pitanju je običaj po imenu "yashmak" (jašmak), koji je zastupljen i u Turskoj, Avganistanu i Iranu, a zahteva da udate žene, dok su u javnosti, nose maramu u ustima kao znak poslušnosti i poštovanja svojih muževa, što podrazumeva negovorenje sa drugim muškarcima.

"Bez obzira na to što sam već posetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj videla u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke porodice ovde praktikuju ne komuniciranje žene sa svekrom, niti bilo kojim muškarcem starijim od nje, koji je u muževljevoj porodici, bez obzira na to što s tom porodicom živi," napisala je Vana u opisu videa.

Kao što je bilo za očekivati, ovaj video snimak izazvao je bujicu komentara. Većina njih je izrazila žal za ženama, nazivajući ovaj običaj tužnim, kod nekih je probudila bunt i želju da se bore za ženska prava, a bilo je i onih koji u su u potpunosti podržali ovaj običaj.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

01:56

ETNOLOG O SUJEVERJU ZA NOVU GODINU! Objašnjenje tradicija, OVO bi trebalo raditi da bi praznici doneli SREĆU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track