OVU BILJKU OBOŽAVAJU DOMAĆICE U SRBIJI, A IZAZIVA TROVANJE: Njen otrov može biti SMRTONOSAN- bez ZAŠTITE je ne dodirujte!
Foto: Profimedia

oprez!

OVU BILJKU OBOŽAVAJU DOMAĆICE U SRBIJI, A IZAZIVA TROVANJE: Njen otrov može biti SMRTONOSAN- bez ZAŠTITE je ne dodirujte!

Zanimljivosti -

F

Poreklom sa prostora severne Afrike, Mediterana i jugoistočnog dela Azije, oleander ili lijander (Nerium oleander) je zimzeleni žbun ili niže drvo koje pripada porodici Apocynaceae. Oleanderi je žbun ili niže drvo visine 2-3 metra, mada posađen u zemlju u odgovarajućim klimatskim uslovima, može da naraste i do 6 metara. U našim uslovima uglavnom se gaji kao biljka za velike baštenske saksije u kojima izgleda kao žbun ili malo stablo. Veoma je zahvalan za gajenje, ali u našim sulovima ne može da prezimi.

Cveta od početka juna pa do kasne jeseni. Zbog svoje izuzetne lepote, mnogi ga smatraju i simbolom mediterana.

Oleander može biti veoma opasan po ljude i kućne ljubimce
Oleander može biti veoma opasan po ljude i kućne ljubimcefoto: Profimedia

Lepa, a otrovan

Ovaj predivan cvet štiti se proizvodeći sopstveni otrov. Oleander je jedna od biljnih vrsta koja u svim svojim delovima sadrži otrovne sastojke. Ipak, najotrovniji su kora i listovi. S obzirom na to da je cela biljka vrlo gorka i veoma otrovna, tako da može da izazove teška trovanja, sme da se upotrebljava samo pod lekarskim nadzorom.

Ono što bi trebalo da znate, to je da je ova biljka otrovna, kako za ljude tako i za kućne ljubimce, i da čak i konzumacija male količine može da bude fatalna. Dodatno, ukoliko se zapali, dim je toksičan, a kontakt sa lišćem i cvetovima može da izazove alergijske reakcije na koži. Ukoliko već imate (oleander) lijander, najbolje da nosite duge rukave i zaštitne rukavice kada radite oko njega.

Znaci trovanja oleanderom

- Oleander je veoma otrovna biljka koja sadrži kardiotonične glikozide. Najotrovniji su listovi. U Srbiji se često gaji po baštama, vrtovima i terasama. Mora se paziti da je van domašaja dece. Prvi znaci trovanja su muka, glavobolja, povraćanje, poremećaj srčanog rada sve do smrtnog ishoda. Osobi koja se otrovala dati aktivni ugalj, obezbediti da miruje i što pre tražiti pomoć lekara - poručila je dr Slavica Vučinić načelnik Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA u tekstu na portalu ove ustanove.

Prema statističkim podacima nekih evropskih zemalja, trovanje biljkama je zastupljeno sa 3-10 odsto slučajeva, kod dece je to i do 50 odsto (odmah iza trovanja lekovima i kućnim hemikalijama). Trovanja su najčešća u proleće i leto, kada mogu biti masovna.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

07:49

DA LI TREBA SISATI OTROV AKO VAS UJEDE ZMIJA? Ljudi zabrinuti posle slučajeva u Novom Sadu i Kragujevcu: OVO SAVETUJU STRUČNJACI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track