ZEMLJA STOGODIŠNJAKA OTKRILA TAJNU DUGOVEČNOSTI: Svi misle da su Japanci mladoliki jer jedu ribu, to je GREŠKA, caka je u OVOME
Foto: Profimedia

VREDI PROBATI

ZEMLJA STOGODIŠNJAKA OTKRILA TAJNU DUGOVEČNOSTI: Svi misle da su Japanci mladoliki jer jedu ribu, to je GREŠKA, caka je u OVOME

Zanimljivosti -

Kada se pomenu Japanci, kao nacija sa najvećim brojem stogodišnjaka, uvek se u prvi plan ističe njihova ishrana. I ako vas neko pita da odaberete jednu namirnicu koja Japancima pomaže da žive sve duže, svi bi rekli da je to riba.

I pogrešili biste. Bar tako tvrdi japanski psihijatar, Hideki Vada.

Naime, stogodišnjaci iz Japanu su otkrili šta jedu redovno, i iako je svuda meso na lošem glasu kao štetno, očigledno je da se Japanci ne slažu sa tim, budući da je to ključna namirnica na putu ka dugovečnosti.

japanka
foto: Shutterstock

A objašnjenje je prilično jednostavno.

"Meso produžava život jer povećava produkciju serotonina, hormona sreće. Zahvaljujući dobrom raspoloženju, stariji ljudi imaju želju da aktivno žive, pa šetaju mnogo, druže se sa rođacima i prijateljima, a svi ovi faktori smanjuju rizik od bolesti i produžavaju život," kaže Hideki Vada.

Takođe, on je demantovao tvrde da dijeta bazirana na biljkama, voću i povrću utiče na dugovečnost. Baš suprotno, jer istraživanja pokazuju da svaki peti Japanac pati od nedostatka proteina. Zaključak Vade je, da bi zbog svega ovoga, meso trebalo da bude deo svakodnevne ishrane svih ljudi.

proteini, jaja, meso
foto: Shutterstock

Koristi od mesa

Naučnici su dokazali da izbacivanje mesa iz svakodnevne ishrane značajno smanjuje nivo holesterola. Sa druge strane, ovo dovodi do deficita testosterona, koji su neophodni ne samo za sintezu polnih hormona, već i za motivaciju i koncentraciju.

Ukoliko uvrstite meso u svoj jelovnik, lako ćete podići nivo vitamina B, koji poboljšava funkcionisanje organizma, smanjuje stres i normalizuje metabolizam.

(Kurir.rs/Srećna/J.M.)

Bonus video:

05:11

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track