OVO JE PLEME SA NAJLEPŠIM MUŠKARCIMA I NAJUŽASNIJIM OBIČAJIMA ŽENIDBE: Na festivalima se MASKIRAJU, a onda OVO RADE ŽENAMA!
Foto: mediadrumimages/David Dhaen / Media Drum World / Profimedia

šta reći?

OVO JE PLEME SA NAJLEPŠIM MUŠKARCIMA I NAJUŽASNIJIM OBIČAJIMA ŽENIDBE: Na festivalima se MASKIRAJU, a onda OVO RADE ŽENAMA!

Zanimljivosti -

Pleme Vodabe su nomadski stočari regiona Sahel u Africi. Njihova putovanja pokrivaju prostranstvo severne Afrike, gde putuju sa svojom stokom i porodicama po sušnim oblastima Nigera, Nigerije, Kameruna, Čada i Centralnoafričke Republike. Ovo nomadsko pleme, još je jedan u nizu (za neke) čudnih običaja koji se gaje širom pustinje Sahara.

Pripadnik plemena veoma brine o lepoti, više nego žene
Pripadnik plemena veoma brine o lepoti, više nego ženefoto: Terri Gold / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ugovoreni brakovi i krađa žena

U afričkom plemenu Vodabe iz Nigera brakove ugovaraju roditelji još dok su deca mala i to najčešće među rođacima. Međutim jednom godišnje tokom festivala Gervol, muški pripadnici ovog plemena maskiraju se i kradu žene. Vodabe su poliamorni ljudi, što znači da spavanje s drugim ljudima, iako su u braku, nije tabu. Jednom godišnje tokom festivala Gervol, muški pripadnici ovog plemena maskiraju se i kradu žene.

Ako otmu ženu, a da ih muž nije video, novopečeni par postaje i društveno priznat. Takvi brakovi se nazivaju brakovima iz ljubavi. Žene u tom plemenu traže muškarca sa najlepšim licem, najizraženijim crtama, najvišim i najgracioznijim. On mora biti dobro obučen, sa osmehom koji mami osmeh i očima koje sijaju.

Muškarci se šminkaju i takmiče u lepoti na festivalu

Na festivalu poznatom kao Gerevol to je najvažnija ceremonija među Vodabeima na kojoj se muškarci takmiče da ih mlade udate žene izaberu za najlepše. Na ovom takmičenju lepote za muškarce, žene su obično mlađe (u nekim slučajevima mogu imati čak 12 ili 13 godina), a muškarci se vide kao poštena igra u društvu koje je poligamno i poligino. Ideal muške lepote Vodabea naglašava izraženu visinu, bele oči i zube; muškarci će često prevrnuti očima i pokazati zube da bi naglasili ove karakteristike.

Muškarci se ukrašavaju nizom šarenih boja za lice. Njihova odeća je takođe živopisno ukrašena, ukrašena perlama, perjem, dugmadima i kuglicama u najsvetlijim bojama. Tunike i šeširi sa ogledalom doprinose bujnosti i ukrasu.

Pobednici Gerwol takmičenja lepote se ritualno pamte godinama kasnije. Sama ceremonija "prikazivanja" takmičara nije mnogo drugačija od dobro poznatog takmičenja za Miss Sveta. Takmičari se šetaju ispred žirija, želeći ostaviti najbolji utisak.

Ipak, njima je nešto teže, jer ceo dan moraju stajati na jakom suncu, pod uticajem sunca Sahare i specijalnog koktela od fermentiranog drveta, koji ima halucinogeno dejstvo. Tokom dela Yaake plesa - većina njih, dok se trude da ostanu graciozni, zapravo su samo pijani od koktela i lokalne domaće rakije.

(Kurir.rs/Stil/M.J)

Bonus video:

19:50

Da li možete da pretpostavite na kom se drvetu najlepše spava i koje je najfascinantnije pleme na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track