SVEMIRSKI OTPAD SRUČIO SE NA KUĆU I UMALO POVREDIO DETE: Oštećena porodica sada TUŽI NASU i traži OGROMNU sumu novca za odštetu
Foto: Shutterstock

ŠOKANTNO

SVEMIRSKI OTPAD SRUČIO SE NA KUĆU I UMALO POVREDIO DETE: Oštećena porodica sada TUŽI NASU i traži OGROMNU sumu novca za odštetu

Zanimljivosti -

Porodica iz Napulja (Florida), čiju su kuću pogodile krhotine koje su pale na Zemlju iz svemira i probile rupu na krovu, traži 80.000 dolara od NASE za nadoknadu štete.

Advokatska firma "Kranfil Samer" navela je u saopštenju za javnost da je podnela tužbu u ime tužioca Alehandra Otera i njegove porodice.

Metalna ploča sa cilindrom sa teretne palete, koju je 2021. godine, pustila Međunarodna svemirska stanica udarila je u porodičnu kuću Otero, 8. marta 2024. godine, a u tom momentu njihov sin Danijel je bio kod kuće.

Kako je navedeno na portalu "The Guardian", niko nije povređen, ali je kuća oštećena tako što sada ima rupu na krovu i podu. Otero je rekao za "Vink Njuz" da je predmet umalo udario njegovog sina, koji je bio dve sobe iznad. Američka svemirska agencija je kasnije potvrdila da su to zapravo ostaci od opreme za podršku leta. Deo krhotina ostao je netaknut, i nije se raspao nakon što je ušao u Zemljinu atmosferu, pre nego što je pao na površinu.

NASA je to potvrdila nakon što su ostaci prikupljeni iz kuće i analizirani u Svemirskom centru Kenedi. Metalni cilindar težio je 1,6 lb i imao je oko 4 inča sa 1,6 inča.

Tužba Oterosa protiv Nase navodi odštetu za neosiguranu imovinu, prekid poslovanja, emocionalnu i mentalnu patnju i troškove pomoći trećih agencija.

„Moji klijenti traže adekvatnu nadoknadu kako bi objasnili stres i uticaj koji je ovaj događaj imao na njihove živote“, rekao je advokat porodice Otero, Mica Nguien Vorthi.

„Zahvalni su što niko nije zadobio fizičke povrede u ovom incidentu, ali ovakva situacija je mogla biti katastrofalna. Da su krhotine udarile nekoliko stopa u drugom pravcu, moglo je doći do ozbiljnih povreda ili smrti," zaključio je Vorti i dodao da ovaj slučaj nastoji da postavi presedan za tvrdnje o svemirskom otpadu u privatnom i javnom sektoru. NASA će imati šest meseci da odgovori na tu tvrdnju.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

00:42

Šta je teretni brod Tijendžou-4 poneo u svemir?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track