Tokom letnjih vrućina namirnice se često kvare. To može da se desi čak iako su u roku trajanja, pa je važno da znamo kako da prepoznamo da li je neka hrana ispravna.

Mleko je jedna od namirnica koja se često konzumira u Srbiji. Od nje se prave kolači, slaniši, piju kafe ali neretko se pije i kao napitak. Upravo zbog toga važno je da pre kozumiranja ovog mlečnog proizvoda znamo da li je ono dobro za upotrebu.

Da li je mleko pokvareno, znamo ako proverimo rok trajanja na pakovanju. Ako je prošlo, onda mleko ne bi bilo pogodno za konzumiranje. Pokvareno mleko ima jak kiseli miris i takođe ima žućkastu boju. Tekstura mleka takođe postaje malo gusta i grudvasta.

intolerancija-na-laktozu-shutterstock-2296705207.jpg
Shutterstock 

Tekstura: Sveže mleko treba da bude retko i glatke teksture. Ako vidite bilo kakve grudvice u mleku ili mleko ima žućkastu boju, to znači da je mleko pokvareno i da je postalo nezdravo za konzumiranje. Najbolji način da proverite teksturu je tako što ćete sipati mleko u čašu i videti da li ima grudvica u njoj ili počinje da se zgrušava ili ne.

Boja: Boja svežeg mleka je čisto bela. Dakle, ako vidite bilo kakvu bledo žutu nijansu, to je vitalni znak da je mleko pokvareno. Najbolji način da to shvatite je da sipate mleko u providno staklo i posmatrate ga na suncu.

shutterstock-555190192.jpg
Shutterstock 

Miris: Sveže mleko ima veoma lagan miris ili može i da ga nema. Međutim, ako je vaše mleko pokvareno, onda počinje da ispušta neugodan miris.

Ukus: Sveže mleko ima veoma lagan mlečni ukus. Ako mleko počne da se kvari, onda mu ukus počinje da se kiseli. Ovo je takođe jedan od najboljih načina da se utvrdi da li se mleko pokvarilo ili ne.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

05:22
6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna! Izvor: kurir televizija