KINESKI VIRTUOZ ODUŠEVIO SRPSKU PUBLIKU: Na drevnom instrumentu svirao "Tamo daleko", "Hajde Jano" i brojne druge klasike!
Foto: Privatna arhiva

Nezaboravno muzičko veče na Borskom jezeru

KINESKI VIRTUOZ ODUŠEVIO SRPSKU PUBLIKU: Na drevnom instrumentu svirao "Tamo daleko", "Hajde Jano" i brojne druge klasike!

Zanimljivosti -

U hotelu "Jezero" na Borskom jezeru održano je nezaboravno muzičko scensko veče kinesko-srpskog prijateljstva.

Publika je imala priliku da uživa u spoju različitih muzičkih žanrova, jezika i jedinstvenih performansa.

Glavna zvezda večeri bio je profesor Dong Đinming, virtuoz na istočnom muzičkom instrumentu "erhu", poznatom i kao "kineska violina", koji je nastupao sa kolegama iz Slovenije i lokalnim izvodacima.

Ovaj događaj, organizovan u saradnji sa Institutom "Konfucije" u Boru i kompanijom Serbia Zijin Copper, bio je pravi praznik za ljubitelje umetnosti i kulture.

kinezi
foto: Privatna arhiva

Profesor Đinming, istaknuti muzičar i zamenik dekana Fakulteta umetnosti i nauka Jangce u Nanjingu, Kina, oduševio je prisutne svojim ekspresivnim nastupom. Izveo je kompozicije poput "Leptiri ljubavnici", "Mesec iznad fontane" i "Balada o severnom Henanu".

Profesor Đinming je istakao da je prvi put u Boru i Srbiji, te da je balkanska muzika znatno drugačija od one iz Kine, ali upravo ta različitost daje čar koju želi da približi kineskoj i srpskoj publici.

- Veoma sam zahvalan Institutu Konfučije u Nišu i kompaniji Serbia Zijin Copper što su mi pružili priliku da sviram u Boru i predstavim kinesku muziku narodu Srbije. Zbog toga smo kolege iz Slovenije i ja nastupali sa velikim zadovoljstvom i strašću - rekao je Đinming.

Vrhunac večeri bio je zajednički nastup kineskog virtuoza i ovog slovenačkog dvojca "Harmelogic", s kojima nastupa već dve godine. Izveli su tradicionalne i savremene kompozicije, uključujući "Jasmin", "Muzika u stilu Sindanga", kao i srpske pesme "Tamo Daleko" i "Hajde Jano".

kinezi
foto: Privatna arhiva

Događaj je dodatno obogatila izvedba tradicionalne srpske narodne igre, koja je pokazala duh slavlja i zajedništva. Marija Radovanović iz Bora izvela je kompoziciju "Ce mja fost maj Drag pje lume" na flauti, a tokom večeri mogli su se čuti i zvuci harmonike, uz koje se igralo kolo i duskalo uz "Bela ćao".

Veče je završeno kompozicijom "Divno veče", koja je simbolično zaokružila celu manifestaciju.

- Ovo muzičko veče predstavlja simbol dugogodišnjeg prijateljstva između Kine i Srbije - izjavio je gospodin Džang Jiceng, generalni menadžer za korporativnu odgovornost kompanije Serbia Zijin Copper i naglasio da se nada da će imati priliku da ovakve događaje organizuju i ubuduće.

Kompanija Serbia Zijin Copper nastavlja da neguje i podržava kulturnu razmenu izmedu Kine i Srbije, jačajući veze izmedu dva naroda kroz umetnost i zajedničke projekte.

Kurir.rs/ E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track