DA LI U TOKU PETROVDANSKOG POSTA MOŽEMO DA SE VENČAMO U CRKVI? Ovo su PRAVILA koja se moraju ispoštovati, ODNOSI SE I NA VESELJE
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

DA LI U TOKU PETROVDANSKOG POSTA MOŽEMO DA SE VENČAMO U CRKVI? Ovo su PRAVILA koja se moraju ispoštovati, ODNOSI SE I NA VESELJE

Zanimljivosti -

Venčanje je jedan od najlepših dana u životu svih mladih parova. To je datum koji se dugo planira kako bi sve funkcionisalo prema želji mladenaca i kako bi imali vremena da obaveste sve goste na vreme.

Međutim, u poslednje vreme se sve češće može čuti da se venčanja zakazuju u periodu nekih od najvećih crkvenih postova kao što su Uskršnji, Vaskršnji i Petrovdanski post.

Venčanje se mesecima planira
Venčanje se mesecima planirafoto: Shutterstock

Da li se tokom ovih dana možemo venčati u crkvi uz blagoslov i kakve protokole moramo ispoštovati ukoliko želimo da baš tada izgovorimo sudbonosno da.

"Sveta Tajna braka je jedno od sedam Svetih Tajni Pravoslavne Crkve. Vrši se samo jednom nad istim supružnicima. Sveta tajna braka se vrši u određena vremena propisana zakonom Crkve. Može da se obavi u vreme predviđenom za post uz blagoslov Episkopa. Takvo venčanje, u toku četiri velika posta u toku godine, mora da bude bez veselja i uz posnu trpezu.Od Gospoda vam želim Bogom blagosloven brak i porod u njemu", napisao je otac Milan na crkvenom sajtu Pravoslavlje.

Prema pravilu Srpske pravoslavne crkve, obred venčanja bi trebalo obaviti u toku prepodneva, jer se tada sunce rađa i podiže. Međutim, moderna vremena su popustila stroge crkvene propise, pa je sveti čin moguće obaviti i popodne.

Čin venčanja obavlja sveštenik parohije kojoj pripada mladoženja. Mlada i mladoženja treba da donesu četiri sveće za kumove, burme, belo platno, čašu ili pehar i crno vino.

SPC ima određene protokole za venčanja u doba posta
SPC ima određene protokole za venčanja u doba postafoto: Shutterstock

Petrovdanski post

Pravoslavni vernici 1. jula započinju Petrovdanski post koji se završava dan pre Petrovdana, praznika koji SPC obeležava 12. jula.

Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste "na vodi". Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track