IZGUBIO RODITELJE NA ŽELEZNIČKOJ STANICI: Odveden je u sirotište, usvojen na drugom kraju sveta, 30 GODINA NIJE ZNAO GDE JE KUĆA
Foto: Printscreen/ 第五情報站

ponovo se okupili

IZGUBIO RODITELJE NA ŽELEZNIČKOJ STANICI: Odveden je u sirotište, usvojen na drugom kraju sveta, 30 GODINA NIJE ZNAO GDE JE KUĆA

Zanimljivosti -

Životna priča dečaka Guminga Martenesa poreklom iz Kinem koji je doživeo nesvakidašnje iskustvo inspirisala je mnoge. Naime, on se jednog dana izgubio na železničkoj stanici. Međutim, 30 godina kasnije uspeo je da pronađe svoje roditelje.

To što se sa četiri godine dečak izgubio na železničkoj stanici zauvek je promenilo njegov život. Roditelji ga nikada nisu pronašli, pa je odveden u sirotište. Tamo je proveo neko vreme, a onda mu je dom pružila porodica na drugom kraju sveta. Njegovi usvojitelji nikada nisu krili da je usvojen i podržavali ga u tome da pronađe porodicu. I onda je posle 30 godina Guming Martens konačno ušao u trag svojim roditeljima.

Kako se sve to desilo?

Guming Martens
foto: Printscreen/ 第五情報站

Godine 1994. krenuo je sa roditeljima iz kineske provincije Đangsu do rodnog grada svoje majke u provinciji Sečuan. On nikada nije stigao na odredište, jer je u jednom momentu ostao potpuno sma na železničkoj stanici.

Dečak je završio u policiji, gde su pokušavali da uđu u trag njegoovj porodici, međutim nije bilo uspeha. Nakon što nisu uspeli da pronađu njegove roditelje neko vreme, dečak je odveden u sirotište i usvojio ga je holandski par Jozef i Marija Martens 1996. godine.

Dečak je tada svoj dom našao u Holandiji. Njegovi usvojitelji su ga krstili i nazvali ga po imenu koje je imao i u sirotištu, Gou Iongming.

Kad je dovoljno porastao saopštili su mu da je usvojen, a onda je krenula potraga za njegovom porodicom. U toj borbi koja je trajala 12 godina, najveća podrška bili su mu upravo roditelji koji su ga odgajali.

Zajedno su posetili Kinu 2007. godine kako bi našli njegove roditelje. Posetili su sirotište u kom je bio, međutim tu traga nije bilo jer je sirotište bilo zatvoreno.

Guming Martens
foto: Printscreen/ 第五情報站

Gouming je proveo narednih pet godina ponovo učeći kineski i posetio je Kinu još tri puta tokom studiranja. Godine 2012. registrovao je svoje podatke u Udruženju volontera Babi Huijia u gradu Tonghua koje pomaže da se ponovo ujedine razdvojeni članovi porodice.

Otprilike u isto vreme završio je studije na Univerzitetu u Lajdenu u Holandiji. Gouming se potom preselio u Kanadu gde je diplomirao lingvistiku na Univerzitetu McGill. Trenutno radi kao stručnjak za AI prepoznavanje govora u Kanadi.

I taman kad je pomislio da nikada neće naći svoju porodicu, koliko god se trudio. U oktobru prošle godine, volonteri su ga obavestili da su uparili njegov DNK sa ženom po imenu Ven Ksurong.

Kada je klupko počelo da se razmotava shvatili su da je porodica želela da nađe izgubljenog sina, a ne da ga je namerno napustila kako se do tada mislilo. Nažalost, Goumingov otac je preminuo 2009. godine.

Do saznjana je došlo zahvaljujući DNK uzorcima. Naime, njegov brat Gao Ksianjuna je zatražio od majke da registruje svoj DNK u policiji 2017. godine.

Guming Martens
foto: Printscreen/ 第五情報站

Nakon što je DNK poklapanje potvrđeno, Gouming se ponovo ujedinio sa svojom majkom u februaru ove godine. Posetio je očev grob u Đangsuu i upoznao polubraću i sestre, tetke i ujake.

Ujak mu je čak predao novac koji je njegov otac dobio za rušenje njegove kuće pre mnogo godina, a čuvao za njega više od jedne decenije. Nakon što je započeo uspešnu karijeru u Kanadi, Guming je rekao da planira da posećuje Kinu makar jednom godišnje kako bi video svoje rođake, sa kojima je sada u dobrim odnosima.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

02:46

KAKO IZLEČITI TRAUME KOD DETETA? Moćna poruka hranitelja: Imamo decu i unuke, ali smo SE ZBOG OVOGA odlučili i na usvajanje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja