"POKRENUTA JE HAJKA, ČEKAJU ME PRED VRATIMA" Oglasio se čovek koji je oplodio HILJADU ŽENA, pominje INCEST i krizu identiteta
Foto: Printscreen/Facebook

NE SVIĐA MU SE DOKUMENTARAC

"POKRENUTA JE HAJKA, ČEKAJU ME PRED VRATIMA" Oglasio se čovek koji je oplodio HILJADU ŽENA, pominje INCEST i krizu identiteta

Zanimljivosti -

Donor sperme iz Holandije, Džonatan Džejkob Mejer, koji je postao otac stotinama dece, nije oduševljen dokumentarnom serijom koju je o njegovom životu snimio Netflix.

U dokumentarcu se mogu videti intervjui s brojnim ženama koje je oplodio.

Žene su ispričale kako su se osećale "iznevereno" i "ljuto" nakon što su otkrile koliko je još dece dobio sada 43-godišnji muzičar.

Njegovu decu moguće je pronaći po celom svetu, oko 375 ih živi u Holandiji, 80 u Nemačkoj, 35 u Belgiji, četiri u Argentini i dvoje u Australiji.

Mejeru je zabranjeno da donira spermu u Holandiji 2017. godine, nakon što se otkrilo da je otac 102 dece, rođene donacijama u 11 klinika širom zemlje.

Nastavio je da donira u drugim zemljama do 2023, kada su jedna žena i fondacija koja je podržava podneli građansku tužbu protiv njega, tvrdeći da povećava rizik od incesta za svoju decu.

Džonatan Džejkob Mejer
foto: Printscreen/Facebook

Neke žene kojima je Mejer donirao spermu opisale su ga kao "narcisa", dok su druge sugerisale da predstavlja opasnost za javno zdravlje.

Mejer je rekao da je Netflixov dokumentarac varljiv jer pridaje značaj samo ženama koje su nakon oplodnje nezadovoljne, a ne brojnim porodicama za koje kaže da su mu zahvalne.

- Mislim da je Netflix napravio odličan posao u odabiru pet porodica koje su nesrećne od 225 porodica kojima sam pomogao - izjavio je ironično Mejer za BBC-jev Radio 4 i dodao da on nudi bolje od onog što nude banke sperme.

Džonatan Džejkob Mejer
foto: Printscreen/Facebook

- Sveža sperma bolja je od zamrznute. A ja je dajem besplatno, ne moraju da mi plate. Istovremeno mogu da imaju i kontakt sa mnom i pitaju me šta god žele. Kako je to zavaravajuće i lažno?

Kad sam to počeo da radim, javno sam govorio o broju parova kojima sam pomogao. Međutim, susreo sam se s toliko problema da sam sada odlučio da ćutim o brojkama. Kao privatni donor jako sam ranjiv, našao sam se u situacijama koje ne možete da zamislite jer sam javno govorio. Dao sam svoju adresu, ali kad sam odlučio da neću da pomognem nekome, stajali bi mi pred vratima. Ko će mene da zaštiti? Ja nemam novac u banci i nemam advokata - rekao je i dodao kako je uvek govorio o okvirnom broju oplođenih žena kako bi parovi znali da je masovan donor.

Izvršna producentkinja Natali Hil rekla je da je provela poslednje četiri godine razgovarajući s porodicama na koje su uticale njegove laži.

Džonatan Džejkob Mejer
foto: Printscreen Facebook

- Dokumentarna serija, koju smo dugo vremena stvarali i pažljivo istraživali, sadrži komentare više porodica širom sveta. A sugerisati da on poznaje sve te porodice i da su sve srećne nije istina - rekla je Hil.

Na pitanje da li je postao "zavisan" od doniranja sperme, Mejer je rekao:

- Zavisnost uvek dolazi s fizičkim uzbuđenjem. Objasnite mi zašto je uzbudljivo biti u prljavom kupatilu... U toj situaciji zapravo ne vidim endorfin koji stvara zavisnost.

- A tek svi ti zastareli stavovi poput "straha od incesta" i "krize identiteta". Sada smo u 2024. Lezbijske parove viđamo svuda. Samohrane majke viđamo svuda. Znamo da donori pomažu porodicama. Ove zastarele poglede bi trebalo da prestanemo da projektujemo na ovu decu - kazao je Mejer, prenosi Jutarnji.hr.

(Kurir.rs/ L. S.)

Bonus video:

02:31

ISPOVEST MAJKE UKRADENE BEBE ZA KURIR: Rekli su mi da je umrla, tražila sam DNK, a doktorka mi je OŠTRO rekla: ŠTA ĆE VAM?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track