OSUĐEN ZBOG VELEIZDAJE: Pogubljenje ovog kuvara proglašeno NAJSUROVIJIM U ISTORIJI, ono što su mu uradili ne viđa se ni u HORORIMA
Foto: Palnic / DPA / Profimedia

SUROVO

OSUĐEN ZBOG VELEIZDAJE: Pogubljenje ovog kuvara proglašeno NAJSUROVIJIM U ISTORIJI, ono što su mu uradili ne viđa se ni u HORORIMA

Zanimljivosti -

Pogubljenja su kroz istoriju bila najnormalniji način kažnjavanja za teške zločine, ali neka su bila okrutnija od drugih. Prema mnogim istoričarima, najokrutnije smaknuće u istoriji dogodilo se u 16. veku, za vreme kraljevske dinastije Tjudor u Engleskoj, a glavni protagonista ove priče bio je Ričard Ruz, kuvar Džona Fišera, biskupa od Ročestera, prenosi LADBible.Ono što se njemu dogodilo 1531. i danas sablažnjava svet.

Dok je radio u domu svog šefa u Lambetu, Ruz je optužen za trovanje biskupovih gostiju, što je bio ozbiljan zločin. Neko je rekao da je kuvar dodao sumnjiv prah u kašu za goste, kao i u posude za dvojicu prosjaka. Kada su se svi iznenada razboleli, Ruz je pobegao. Iako su biskupovi gosti preživeli, prosjaci su umrli.

Engleska, Vladar, Henri VIII, Henri Osmi
foto: Reuters 29 12 2016

Ruz je brzo uhapšen i odveden u Londonski toranj, gde je bio podvrgnut mučenjima kako bi priznao šta je tačno učinio. Tvrdio da mu je rečeno da doda prah u hranu kao šalu i da nije znao da će to nekoga ubiti.

Ali, kralj Henri VIII doneo je zakon kojim je trovanje proglasio zločinom veleizdaje. 28. februara 1531. Henri VIII je obavestio Parlament o zaveri trovanja, pa je Ruz osuđen na smrt na osnovu onoga što je kralj rekao, a ne na osnovu konkretnih dokaza. Kraljeva reč je bila konačna.

Henri je otišao i korak dalje, odlučivši da promeni kaznu za zločin veleizdaje. Standardna praksa za veleizdaju podrazumevala je da kriminalca vuku ulicama kolima, zatim da ga obese, uklone mu genitalije i izvade unutrašnje organe. Međutim, Henri je u slučaju Ruza odlučio da bude malo kreativniji, odlučivši da ga živog skuvaju.

Na dan pogubljenja masa ljudi se okupila u Smitfildu u Londonu. Ruz je doveden pred njih i tri puta je uronjen u ogroman kotao vrele vode, sve dok nije umro. Njegova priča i danas šokira pa na društvenim mrežama izaziva brojne komentare, uključujući i zaključak kako je čovek najokrutnije od svih živih bića na svetu.

(Kurir.rs/ Vecernji.hr/ LADBible/ L. S.)

Bonus video:

06:38

ISTORIJA SRPSKOG NARODA JE ISTORIJA STRADANJA SRPSKOG NARODA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track