ZBOG NJE SE UBILO 13 MLADIĆA JER IM JE REKLA "NE": Bila je SIMBOL LEPOTE i miljenica svog oca, a sve žene su je se UŽASAVALE
Foto: Printscreen YT

zanimljivo

ZBOG NJE SE UBILO 13 MLADIĆA JER IM JE REKLA "NE": Bila je SIMBOL LEPOTE i miljenica svog oca, a sve žene su je se UŽASAVALE

Zanimljivosti -

Persijski šah, Nasir el Din Šah Kadžar, vladao je sredinom 19. veka i bio poznat po tome da je, u ličnom haremu, imao 84 žene. Pored njih, imao je i 10 zvaničnih supruga koje su mu rodile 21. dete, odnosno, 11 prinčeva i 10 princeza.

Iako je, verovatno, svu decu voleo podjednako, najviše pažnje privukla je Fatemah Kanum Esmet, koju je dobio sa jednom od supruga, Taj al-Dovleh.

Naime, Fatemah je važila za očevu mezimicu i najlepšu od sve šahove dece. Međutim, nismo sigurni da bi tako bilo da se rodila u današnjem vremenu.

Verujemo da ste na ovu fotografiju svi nabasali barem jednom na nekoj od društvenih mreža ali, verovali ili ne, Fatemah je bila jedna od najfotografisanijih devojaka na šahovom dvoru, a za to je bio zaslužan lično njen otac koji se, pored vladanja, bavio i fotografijom iz hobija.

Šah Nasir je toliko bio vezan za svoju mezimicu da je čak imao problem da joj odabere muža, misleći da je niko neće biti dostojan. Kako se provlači po istorijskim portalima, postoje tvrdnje da se je 13 momaka izvršilo samoubistvo jer je Fatemah odbila da se uda za njih. Međutim, ako se prisetimo da je ona veći deo svog života i devojačkih dana provela u haremu, ovaj podatak se može staviti pod lupu sumnje jer teško da je Fatemah imala prilike da toliko vremena provodi sa muškarcima.

Kao što smo već pomenuli, Fatemah je važila za lepoticu svog vremena, ali da li bi je tako gledali i danas, malo je verovatno.

Bila je niska, veoma niska, i prilično bucmaste i zdepaste građe. Krasile su je i spojene, guste obrve, kao i veoma izraženi brkovi. Neki bi na prvi pogled pomislili da je muškarac obučen u žensku odeću, ali tadašnji kriterijumi su bili drugačiji, pogotovo kada je reč o visokom klasnom staležu. Za to doba, što jača i deblja žena - bila je lepša žena. Za njih je uvek bila odvajana visoko kalorična hrana i nije im bilo dopušteno da se prečesto kreću ili bave bilo kakvih fizičkim aktivnostima.

Maskularni izgled, koji je uključivao to da je žena jaka i dlakava, postao je svojevrsni simbol lepote u Iranu 19. veka, pa je samim tim Fatemah zaista bila prava lepotica!

Persijska princeza
foto: WOMEN’S WORLDS IN QAJAR IRAN

Pošto su šahov dvor često posećivali stranci, kako poslanici tako i fotografi i umetnici, ali i njihove odabranice, 1877. godine, supruga izvesnog belgijskog poslanika imala je čast da upozna princezu Fatemah, nakon čega je u svom dnevniku zapisala da je “zgrožena”.

"Iznad njene gornje usne princeza ima jasno vidljive crne brkove koji joj daju muškobanjast izgled", zapisala je supruga belgijskog poslanika koja je, na još par mesta u dnevniku, oslovila Fatemah sa "brkata princeza”.

Ali, Fatemah je bila poznata još po nečemu sem po svom specifičnom fizičkom izgledu. Iako to nije bio standard za žene tog vremena, Fatemah je naučila da svira klavir, pa se smatra prvom Irankom koja je to uspela. Takođe je, kao i njen otac, postala fotograf zbog čega je postala stalna družbenica evropskih dama koje su posećivale dvor. Ovo navodi na zaključak da je skoro sigurno govorila bar jedan strani jezik.

Na kraju, njen otac ju je udao za sina uglednog iranskog plemića, Dust Muhamad Kana, a od tada se o njoj malo zna, sem da je u svom novom dvoru napravila sebi mali foto studio, kao i da je često fotografisala muža i svoje petoro dece.

Persijska princeza
foto: WOMEN’S WORLDS IN QAJAR IRAN

Kako je zabeleženo, Fatemah Kanum Esmet al-Dovleh umrla 1905. godine, u svojoj 31. godini, a sahranjena je pored voljenog oca.

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track