Srpski naučnik i izumitelj Nikola Tesla je rođen na današnji dan u Smiljanu u Lici, kao četvrto dete Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i Georgine koja je bila domaćica. Milutin i Georgina imali su i sina Daneta i ćerke Angelinu, Milku i Maricu.

nikola-tesla0287302761.jpg
JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia 
foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

I, dok je Nikola na kraju doneo čast i svetsku slavu svojoj porodici, sudbina njegovih sestara mnogo manje je poznata…

Angelina Tesla

Najstarija Teslina sestra Angelina bila je udata za protu Nikolu Trbojevića i sa njima je imala petoro dece – Uroša, Petra, Nikolu, Maricu i Milicu. Svi su završili fakultete, a četvoro su postali doktori nauka!

O njenom životu ne zna se mnogo, osim da je umrla 1931. i da je, zajedno sa suprugom, sahranjena u zaseoku Bezbradice, kod Kistanja, u severnoj Dalmaciji, gde joj je živela ćerka Marica, udata za bogatog trgovca Nika Jankovića.

asdasd.jpg
Kurir, Pritnscreen/Youtube 
foto: Kurir, Pritnscreen/Youtube

Angelinin sin Petar postao je arhimandrit šišatovački, nakon monašenja poznat kao Petronije. Studirao je pravo koje je i doktorirao, kao i teologiju. Održavajući porodičnu tradiciju, i on je vodio prepisku sa ujakom iz Amerike, ali ta pisma nisu sačuvana jer su izgorela u manastirskoj biblioteci tokom Drugog svetskog rata.

Angelinin drugi sin Nikola otišao je u Ameriku gde je bio poznat kao Nikolas Terbo. Kao i ujak po kome je dobio ime, i on se pokazao kao veoma telantovan za tehniku i inovacije. Bio je matematičar i pronalazač, a iza njega je ostalo više od 120 patenata, uglavnom u automobilskoj industriji.

Bio je u kontaktu sa ujakom i često mu i pozajmljivao novac jer je stariji Tesla stalno bio na ivici bankrota.

Nikolasov sin Vilijem Terbo takođe je bio izumitelj, radio je u Los Angelesu u području svemirske i raketne industrije. Trudio se da očuva sećanje na svog dedu po ocu, pa je bio i izvršni direktor Teslinog društva u SAD i čest učesnik međunarodnih skupova u Teslinu čast. Umro je 14. avgusta 2018. u 89. godini kao poslednji od porodice koji je lično poznavao Nikolu Teslu (sa kojim se susreo kao dečak).

Milka Tesla

pjimage.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Ne zna se tačan datum rođenja Tesline sestre Milke. Poznato je da je to bilo 1852. u Senju i da je prvo bila udata za izvesnog sveštenika Voju Glumčića i da se nakon njegove smrti 1892. preudala. Iz prvog braka za koji kažu da je bio veoma loš, Milka je imala ćerku Ginu koja je takođe bila udata za sveštenika.

Marica Tesla

O Marici je sačuvano mnogo više podataka.Ona se udala se za protu Nikolu Kosanovića, sa kojim je rodina četiri sina. Ostala je udovica u 41. godini i sama je podizala decu, i pokazala se kao izuzetno sposobna žena.

Kažu da je imala talenta za matematiku, da je divno recitovala stihove iz svetske književnosti koje je znala napamet, kao i da je govorila četiri strana jezika. Bavila se publicistikom i bila dopisnik nekoliko listova. Vodila je intenzivnu prepisku sa bratom Nikolom i upravo ona ga je zastupala na svečanoj akademiji, 28. maja 1936. godine na Kolarčevom univerzitetu u Beogradu povodom njegovog osamdesetog rođendana.

4658312.jpg
Marina Lopičić 
foto: Marina Lopičić

Umrla je u osamdesetoj godini 1938. godine. Sahranjena je u Zagrebu.

Marica je uspela da svim sinovima obezbedi visoko obrazovanje. Za Dragišu se zna samo da je bio je austrougarski pukovnik, a za Ljubišu da je bio ekonomista.Milutin je bio doktor i proslavio se kao lekar koji pomaže sirotinju, obilazi nemoćne i nesebično brine o svima. Poginuo je 1941. prilikom bombardovanja Sarajeva, gde je bio raspoređen kao rezervni sanitetski kapetan. Maricin najmlađi sin Sava Kosanović bio je čuveni pravnik, ali i političar, publicista i diplomata. Posle puča 27. marta 1941. bio je ministar snabdevanja u vladu Dušana Simovića. Od 1942. do 1944. je živeo u emigraciji u Americi, gde je i upoznao svog ujaka Nikolu.

Podržavao je Narodnooslobodilački pokret, pa je od marta 1945. bio je ministar informacija u vladi Josipa Broza Tita, a od 1946. ambasador u SAD, a potom i u Meksiku. Od 1953. godine do smrti bio je član Saveznog izvršnog veća.

tesla-3.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Upravo je Sava bio taj koji je pronašao telo Nikole Tesle u hotelskoj sobi 7. januara 1943. O tome je pisao u svojim uspomenama:

- Kada sam 7. januara 1943. ujutro ušao u Teslinu sobu, s jednim bliskim prijateljem, Tesla je ležao mrtav. Još mršaviji i bleđi, malo zgrčen, sa zaleđenim sažaljivim izrazom, gotovo osmehom na licu. Na velikom okruglom stolu stajala je jedna otvorena metalna kutija, kakvih je mnogo imao, sa pismima i izvučenom slikom, poslednjom Teslinom, u grupi posetilaca 1942. godine.

profimedia0301783165.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Zahvaljujući Savi kao jedinom nasledniku u Americi, sva lična zaostavština Nikole Tesle je doneta u Beograd gde je formiran Muzej Nikole Tesle.

Nijedan od Maričinih sinova se nije ženio, pa je ova grana porodice ostala bez potomaka.

(Kurir.rs/Istorijski Zabavnik/I.M.)

Bonus video:

Kurir Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic