13 STVARI KOJE TREBA DA URADITE PRE PUTOVANJA: Sprečite katastrofu dok ste na odmoru, a ovo NIKAKO NE OSTAVLJAJTE U KUĆI
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

13 STVARI KOJE TREBA DA URADITE PRE PUTOVANJA: Sprečite katastrofu dok ste na odmoru, a ovo NIKAKO NE OSTAVLJAJTE U KUĆI

Zanimljivosti -

Bez obzira koliko je putovanje kratko, kod kuće stvari mogu poći naopako. Ovi propusti uključuju ostavljanje uključenog klima uređaja i/ili ostavljanje prozora otvorenim. Osigurajte siguran i prijatan povratak kući.

putnici, kofer, putovanje, aerodrom, avion
foto: Shutterstock

Bez obzira koliko dugo ili kratko je vaše putovanje, donosimo 13 saveta koji će obezbediti miran povratak kući.

Bacite hranu koja će se pokvariti

zamrzivač, frižider, hrana, smrad, bakterije
foto: Profimedia

Bez obzira na to koliko dugo ili kratko traje vaše putovanje, pobrinite se da vas u zamrzivaču čeka nešto zdravo. Trebaće vam dobra ishrana posle nezdrave hrane na aerodromu i u avionu.

Neka vas na povratku čeka gotov obrok

zamrzivač, frižider, namirnice
foto: Shutterstock

Možete rezervisati let ujutru, što vam daje vremena da nabavite namirnice i kuvate, ali može doći do otkazivanja ili kašnjenja, što će rezultirati kasnom noćnom potrebom za brzim i lakim unapred upakovanim obrokom.

Neka vas u zamrzivaču sačeka nešto zdravo. Biće vam potrebna dobra ishrana posle putovanja ili nezdrava hrana na aerodromu iu avionu.

Zatvorite prozore i zaključajte vrata

Ostavljanje vrata otključana je najlakši način da lopovi uđu u vaš dom. Noć pre putovanja uverite se da su sva vrata zatvorena i otključana.

Dvaput proverite sve pre nego što odete jer uvek postoji mogućnost da neko u porodici otvori prozor preko noći.

Čuvajte rezervni ključ kod osobe od poverenja

Stan, Ključ
foto: Shutterstock

Ako ostavite ključ ispod otirača, bolje je da prestanete sa tim. To je prvo mesto gde će provalnik pokušati da provali. Umesto toga, ostavite ga na čuvanje kod člana porodice ili komšije od poverenja, nekoga ko može da proveri vaš dom da bi se uverio da je sve u redu ili samo u slučaju nužde.

Ako i dalje ne želite da date ključ na čuvanje, recite dobrom komšiji da ćete biti odsutni i neka vam pošalju poruku ako vide nešto sumnjivo oko vaše kuće.

Zalijte biljke

Za putnike bez prijatelja da svrate i zaliju biljke, ne bojte se, postoji način da održite svoje biljke u životu dok ste na putu. Ako ste odsutni do nedelju dana, dovoljno je obilno zalivanje neposredno pre odlaska.

Zalivanje
foto: Shutterstock

Za više, postoji nekoliko taktika koje možete isprobati u zavisnosti od vrste biljaka koje imate.

Na primer, obložite poslužavnik vodom i kamenjem, a zatim stavite sadilicu preko toga. Ovo će povećati vlažnost, kao i njihovo držanje u prirodno osvetljenom kupatilu.

Izbacite đubre

Ako zaboravite da iznesete smeće pre nego što krenete na put, očekujte da se vratite u kuću punu neprijatnih mirisa.

Na primer, ako ste povrće poput brokolija, kupusa i karfiola ostavili u kanti za smeće, možete biti sigurni da će ispuštati neprijatne mirise jer ovo povrće sadrži sumpor, hemikaliju prirodnog lošeg mirisa. Uklonite kesu iz kante i dezinfikujte dno kante pre nego što zamenite novu podlogu.

Očistite stan

Čistačica, čišćenje
foto: Shutterstock

Ne samo da je lepo vratiti se u čist dom, već mrvice ili prosipanje mogu privući štetočine. Ako obavite čišćenje pre putovanja, izbeći ćete infestaciju glodara ili insekata. i zato bi bilo dobro da nemate vremena da uredite celu kuću, makar da počistite kuhinju, trpezariju ili bilo koje mesto gde se hrana konzumira. Koristite antibakterijsku maramicu i proverite ispod nameštaja da li postoje ostaci hrane.

Nakon čišćenja toaleta, ne zaboravite da ga isperete

Većina nas želi da naši toaleti mirišu što je moguće sveže kada se vratimo, ali sipanje i ostavljanje jakog izbeljivača tokom dužeg vremenskog perioda može da nagriza vašu WC šolju, što može da ispusti toksične gasove. Najbolje je da operete toalet prethodnu noć, isperite nekoliko puta da biste izbacili sve hemikalije. Na taj način će školjka ostati bez mirisa dok se ne vratite.

Isključite uređaje

Isključite sve (osim frižidera, naravno) ako ste dugo odsutni. Na taj način štitite svoje uređaje od strujnih udara i bilo kakvih električnih kvarova koji mogu dovesti do požara.

Isključite klima uređaj

Klima
foto: Sasomange

Crpi najviše energije, pa je najbolje da ga isključite kad god izađete. Ako se nalazite u oblasti koja je generalno posebno vruća i ima vlažnu klimu gde se lako stvara kondenzacija ili buđ, prilagodite temperaturu sličnu spoljašnjoj da biste održali niske troškove. Takođe, isključivanjem bojlera uštedećete energiju i smanjiti rizik od curenja. Međutim, ako je tamo gde živite hladno i želite da sprečite smrzavanje cevi, ostavite to uključeno ili podesite na kraće vreme.

Odložite isporuku vaših paketa ili ih preusmerite

Ništa ne govori da ste odsutni više od malog miliona paketa ispred svojih vrata, a takođe rizikujete da ti paketi budu ukradeni. Odložite sve isporuke ili ako su vam hitno potrebne po povratku, neka ih ostave kod komšije ili u ormariću gde možete da ih preuzmete na povratku.

Promenite poseteljinu

krevet
foto: Printscreen YouTube

Promenite posteljinu pre nego što odete, tako da će vas dočekati čist i uredan krevet, a dok ste kod toga, odložite čistu odeću kako bi imali manje posla sledećeg dana. Cilj je vratiti se u normalu uz što manje napora.

Zamolite osobu koja brine o vašem ljubimcu da pazi na provalnike

Ako ste tražili pomoć oko hranjenja, šetanja kućnih ljubimaca, ne bi bilo loše da zamolite osobu koja čuva vaše ljubimce da uradi male stvari zbog kojih bi provalnici pomislili da neko živi u toj kući, uprkos činjenici da ste na putovanju. Ovo može sprečiti provalu.

sanduče za poštu, pošta, poštansko sanduče
foto: Profimedia

Neka pokupe poštu sa vrata i stave je u kutiju, otvore i navuku zavese i pomerite nekoliko stvari. Ovo ne oduzima mnogo vremena i malo je verovatno da će vam biti naplaćen dodatni posao. Ako ste u oblasti u kojoj lopovi redovno rade, vredi pitati.

(Kurir.rs/Net.hr/I.M.)

Bonus video:

11:36

Korisne aplikacije za putovanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track