KO SU BILI RODITELJI JOSIPA BROZA: Zbog oca je postao čuveni drug TITO, bio je 6. sin po redu, a ovo je njegovo pravo poreklo
Foto: Profimedia

interesantno

KO SU BILI RODITELJI JOSIPA BROZA: Zbog oca je postao čuveni drug TITO, bio je 6. sin po redu, a ovo je njegovo pravo poreklo

Zanimljivosti -

Josip Broz Tito je poticao iz radničke porodice. Njegov otac, Franjo Broz, bio je kovač po zanimanju. Kovački zanat bio je važan deo tadašnje ruralne ekonomije u Kumrovcu.

Majka Josipa Broza, Marija Broz, bavila se domaćinstvom i brinula se o porodici. Franjo je takođe bio aktivan u lokalnoj politici i sindikalnim aktivnostima, što je možda uticalo na političko interesovanje i angažman Josipa Broza kasnije u životu.

Tito
foto: Profimedia

Titovo detinjstvo i odrastanje odvijalo se u relativno skromnim uslovima u selu Kumrovecu, koji se nalazio u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji (današnja Hrvatska). Njegova porodica pripadala je radničkoj klasi. Josip Broz je bio šesti po redu sin u porodici, a imao je još tri starije sestre.

Odrastanje u Kumrovcu, u ranom 20. veku, značilo je život u seoskoj zajednici gde su ljudi uglavnom živeli od poljoprivrede i povezani bili sa lokalnim zanatima kao što je kovački posao Josipovog oca. Josip je kao dete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gde je stekao osnovno obrazovanje.

Josip Broz Tito, Tito
foto: Profimedia

Kumrovec je bio multietničko selo, gde su živeli Hrvati, Slovenci, Nemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima. Odatle, Josip Broz je krenuo u svet rada i politike, gradeći svoju karijeru koja će ga na kraju dovesti do vođstva Jugoslavije.

(Kurir.rs/Informer/J.M.)

Bonus video:

06:59

KOJE JE PRAVO TITOVO IME? Istoričar: Sve do 1943. u dokumentima stoji samo Tito SRBI ZA JUGOSLAVIJU DALI 1. 247. 535 LJUDI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track