TITO NIKAD NIJE POSETIO GROB OCA I MAJKE: Na nadgrobnoj ploči ne stoje ni njihova imena, a tamo je TAJNO SAHRANIO JOŠ JEDNU OSOBU
Foto: Profimedia

misterija

TITO NIKAD NIJE POSETIO GROB OCA I MAJKE: Na nadgrobnoj ploči ne stoje ni njihova imena, a tamo je TAJNO SAHRANIO JOŠ JEDNU OSOBU

Zanimljivosti -

O životu Josipa Broza Tita isprepletane su mnoge legende, a čini se da i danas ne znamo dovoljno o njemu. Ovaj jugoslovenski državnik ostavio je veliki trag u svetskoj istoriji, a o njegoovm poreklu se ne zna previše.

Tito, Josip Broz Tito
foto: Youtube Printscreen

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovecu 7. maja 1892, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji. Njegovi roditelji sahranjeni su na u Kupinecu, a zanimljivo je da Tito nikada nije obišao to mesto.

Porodična grobnica

Na samom spomeniku, Titova majka je naznačena kao "Titova mama", dok se Titov otac oslovljava kao "otac", što budi dodatna pitanja o njihovom odnosu.

Josip Broz Tito sa Ričardom Niksonom tokom važnog sastanka
Josip Broz Tito sa Ričardom Niksonom tokom važnog sastankafoto: Universal images group / Profimedia

Grob nije obeležen, a dete je sahrnjano u tajnosti, jer nije bilo kršteno, što se protivilo tadašnjim načelima. Međutim, Tita niko nije mogao da spreči u njegovoj nameri.

Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana. Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA), navodi Express.hr.

Pre više od 90 godina, u tajnosti je sahranjen i Titov sin, samo dva dana nakon rođenja. Navodno sve se dešavalo 1920. godine kada je Tito iz Rusije stigao u Hrvatsku sa svojom prvom ženom Pelagijom.

Tito o rodnom mestu

Josip Broz Tito
foto: Printscreen

U selu Kupinec njegova pordica se doselila 1912. godine, kada je njegov otac dobio kuću od banke za koju je radio. O tom mestu u Titovoj biografiji postoji samo jedan zapis.

U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svedočenje o povratku u domovinu iz Rusije 1920.

- Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja žena je rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana – svedočio je Tito.

Rodno mesto

Grob Josipa Broza Tita u kući cveća
Grob Josipa Broza Tita u kući cvećafoto: Profimedia

Kumrovec je bio multietničko selo, gde su živeli Hrvati, Slovenci, Nemci i drugi, što je moglo uticati na Titovu kasniju otvorenost prema različitim kulturama i narodima.

Odrastanje u Kumrovcu u ranom 20. veku značilo je život u seoskoj zajednici gde su ljudi uglavnom živeli od poljoprivrede. Josip je kao dete pohađao osnovnu školu u Kumrovcu, gde je stekao osnovno obrazovanje.

Josip Broz je bio šesti po redu sin u porodici, a imao je još tri starije sestre.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

02:24

TITO JE HTEO ATOMSKU BOMBU, A EVO KO JE SPREČIO DA SE ONA NAPRAVI! Istoričar: Nisu smeli da mu kažu otvoreno NE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track