OVAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Izbegao SMRTNU KAZNU pa skončao u ZATVORU, a ove POTRESNE REČI uputio je roditeljima!
Foto: ine-art-images / akg-images / Profimedia

zbrka oko datuma

OVAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Izbegao SMRTNU KAZNU pa skončao u ZATVORU, a ove POTRESNE REČI uputio je roditeljima!

Zanimljivosti -

Gavrilo Princip je rođen 25.07.1894. godine u selu Obljaj, udaljenom oko 3 kilometra od Bosanskog Grahova. Majka Marija i otac Petar su ukupno imali devetoro dece, od kojih je preživelo samo njih troje – ostala deca su umrla u ranoj dobi.

Principovi su živeli u siromaštvu, a poput srednjovekovnih kmetova, trećinu prihoda od poljoprivrede morali su davati vlasniku zemljišta. Petar Princip je dodatno zarađivao prevozeći putnike i poštu preko planina između severozapadne Bosne i Dalmacije.

Gavrilo Princip
Gavrilo Principfoto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Sarajevski atentat

Sa osamnaest godina, 28. juna 1914. godine, izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu.

Nakon atentata, Princip i saučesnici su uhapšeni i predstavljeni kao članovi nacionalističkog tajnog društva, što je pokrenulo Julsku krizu i dovelo do izbijanja Prvog svetskog rata.

Na suđenju je izjavio: „Ja sam jugoslovenski nacionalista, težim za ujedinjenjem svih Jugoslovena, pod bilo kakvim političkim oblikom i za njihovim oslobođenjem od Austrije.”

Osuđen je na dvanaest godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za njegovu starosnu dob.

Gavrilo Princip
Gavrilo Principfoto: Arhiva

Ostatak života proveo je u teškim uslovima, u izolovanoj ćeliji u tvrđavi Theresienstadt (Terezin) u Češkoj. Gladan, usamljen, bez svetla i grejanja, pokušao je da se obesi 1916. godine, ali nije uspeo.

Tuberkuloza mu je toliko oštetila kosti da je molio zatvorske lekare da mu amputiraju ruku, što su na kraju i uradili.

Kako je umro Gavrilo Princip

Gavrilo Princip je umro u zatvoru 28. aprila 1918. godine, tri godine i deset meseci nakon atentata. Imao je samo 23 godine i 40 kilograma u trenutku smrti.

Zatvorski stražari su ga pokopali u neoznačenom grobu, a njegovi posmrtni ostaci su kasnije preneseni u Sarajevo. U poslednjem pismu roditeljima, Princip je izrazio žaljenje zbog nesreće koju im je naneo, ali je prihvatio svoju sudbinu i izrazio ljubav prema porodici, piše Alo.

Gavrilo Princip je s ostalim atentatorima sahranjen u sarajevskom naselju Koševo, na pravoslavnom groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo. Na tom mestu je 1939. godine podignuta kamena kapela u njihovu čast, poznata kao Vidovdanska kapela, Kapela Vidovdanskih heroja ili Kapela Mlade Bosne.

Umesto smrtne kazne, Gavrilu robija

Umesto smrte kazne, Gavrilo Princip osuđen je na robiju
Umesto smrte kazne, Gavrilo Princip osuđen je na robijufoto: Profimedia

Na suđenju atentatorima, neki od njih su tvrdili kako su u atentatu učestvovali zbog straha od odmazde Crne ruke (uglavnom oni koji su bili stariji od 20 godina, tj. kojima je pretila smrtna kazna). Neki su priznali krivicu (kao Grabež), a Čabrinović se i javno pokajao.

S druge strane, Gavrilo Princip je tokom suđenja delovao mirno, bez ikakvih znakova kajanja. On je i dalje čvrsto verovao u svoj cilj i poricao je bilo kakvu vezu između Sarajevskog atentata i struktura u Srbiji. Bilo mu je 19 godina, pa ga sud zakonski nije mogao kazniti smrću. Nedostajalo mu je 27 dana do dvadesetog rođendana.

Zanimljivo, postojala su dva različita datuma rođenja u njegovim dokumentima, a po onom iz matične knjige je već imao 20 godina. Ipak, nije se moglo sa sigurnošću dokazati koji od ta dva datuma je ispravan, pa je Gavrilo izbegao smrtnu kaznu i umesto nje dobio maksimalnih dvadeset godina robije.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track