4 LITRE PIVA DNEVNO KAO TERAPIJA I TO IZUZETNO EFIKASNA?! Istoričar iznenadio: Potpuno je NEVEROVATNO da se tako lečila OVA BOLEST
Foto: Shutterstock

kurir televizija

4 LITRE PIVA DNEVNO KAO TERAPIJA I TO IZUZETNO EFIKASNA?! Istoričar iznenadio: Potpuno je NEVEROVATNO da se tako lečila OVA BOLEST

Zanimljivosti -

U današnjoj emisiji „Sa Žikom po Srbiji“, autor i voditelj Živorad Žika Nikolić, nastavlja svoje putovanje po Republici Srpskoj, u želji da vam predstavi sve njene sadržaje, kako turističke, tako i kulturne i istorijske.

Ovaj put Žika je posetio čuveni Banjalučki muzej piva gde je od istoričara Danila Bosnića saznao kako je pivo stiglo u Banjaluku.

Danilo Bosnić
foto: Kurir televizija

- 1869. godine, Trapisti dolaze u naš grad. To je red u katoličkoj crkvi. Oni su začetnici proizvodnje piva. Veoma je interesantna priča kako su oni uopšte došli u Banjaluku. Naime, oni su prvo pokušali da osnuju samostan u Austriji, Ugarskoj, Hrvatskoj, pa čak i ovde u Posavini. Ostali monaški redovi nisu ih, međutim, sa oduševljenjem dočekali, te su se oni te 1869. godine obreli u našem gradu gde su od bogatog trgovca Tome Radulovića za 1400 dukata kupili veliki komad zemlje ovde na kojem su sagradili samostan "Mariju Zvijezdu". Oni su red ćutnje. Ne pričaju osim u specijalnim prilikama kada im opat to dozvole, Ali su bili jako vredni - rekao je Bosnić.

sa Žikom po Srbiji
foto: Kurir televizija

Drugi deo važan za istorijat proizvodnje pive vezuje se za dolazak Franca Fanera.

- Franc Faner kada je došao u Banjaluku on je video da ovde svi piju rakiju i to jako lošu rakiju. On je govorio da je to otrov. Šta je on uradio? On je sa sela otkupljivao šljive i pravio je kompot i sušio je te šljive želeći seljacima da pokaže da se ta šljiva može koristiti za nešto drugo, ne samo za proizvodnju rakije. Međutim, šta se desilo? Bližio se Božić i seljaci nisu imali rakije. Oni su od tih suvih šljiva napravili rakiju i bili su oduševljeni.

Žika Nikolić
foto: Kurir televizija

- Došli su pred samostan noseći brojne poklone, što je Franca Fanera jako naljutilo. On je poslao pismo samostan "Marija Wald" u Nemačkoj gde je dobio jedan interesantan odgovor. Naime, on je tada dobio recepturu za proizvodnju piva i evo već jedno 150 godina, Banjalučka pivara se uspešno bori protiv alkoholizma.

Na Žikino pitanje kao pivo može da bude medicina Bosnić je odgovorio:

- Piješ više piva, rakija ti se i ne traži. I to četiri litre dnevno. To je bila terapija u tom periodu, I svedočanstva kažu da se ta terapija pokazala izuzetno efikasnom. Tim ljudima se rakija ogadila, ali pivo nije - rekao je istoričar uz smeh.

02:51

4 LITRE PIVA DNEVNO KAO TERAPIJA I TO IZUZETNO EFIKASNA?! Istoričar iznenadio: Potpuno je NEVEROVATNO da se tako lečila OVA BOLEST

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:18

BANJALUČKI ĆEVAP POSTAJE NEMATERIJALNO NACIONALNO BLAGO? Žika Nikolić na festivalu otkrio: Ovo je tajna JEDINSTVENE recepture!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track