Tiberije (16. novembar 42. pre Hrista –16. mart 37.) je bio rimski car od 14. do 37. godine, naslednik Oktavijana Avgusta. Sin je Tiberija Klaudija Nerona i Livije Drusile. Njegova majka razvela se od njegova oca i udala se za Oktavijana Avgusta 39. pre Hrista, pa je Tiberije postao Oktavijanov pastorak.

Tiberije se kasnije oženio Oktavijanom ćerkom Julijom Starijom, a još kasnije usvojen je kao Julijevac, službeno postavši Tiberije Julije Cezar.

profimedia0674086509.jpg
Eric Vandeville / akg-images / Profimedia 
Važio je za veoma devojantnog vladarafoto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Izvodio je devijantne performanse sa mladićima

Prema biografu Svetoniju, Tiberije je sebi napravio "erotski štab" na ostrvu Kapri gde je dovodio mladiće koji su izvodili složene seksualne "performanse" u kojima je car ponekad i sam učsestvovao. Perverzni car obučavao je dečake da ga zadovoljavaju pod vodom dok je boravio u svom kupatilu. Čak ih je nazivao svojim malim ribicama, navode istoričari.

profimedia0304041577.jpg
Pictures From History / akg-images / Profimedia 
Kontroverzni Tiberijevi brakovifoto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Kontroverzni brakovi

U prvi brak je ušao sa Agripinom, ćerkom rimskog vojskovođe i Avgustovog prijatelja, Agripe. Nju je iznenađujuće voleo i imali su stabilan brak. Sve je bilo sjajno dok Tiberije nije bio prisiljen da se razvede i potom oženi Avgustovom ćerkom Julijom, koja je bila Agripina udovica.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

kurir televizija NA OVOJ PLAŽI U CG LETOVALI BEKAM I STALONE, A SADA NEMA TUŠEVA NI TOALETA! Evo kako sada izgleda nekada ELITNO kupalište