"TO SU ENERGETSKI VAMPIRI" Medicinska sestra našla način kako da UŠTEDI NA RAČUNIMA ZA STRUJU i ne može biti JEDNOSTAVNIJE (VIDEO)
Foto: TikTok/kelleykelleykelley

KORISNO

"TO SU ENERGETSKI VAMPIRI" Medicinska sestra našla način kako da UŠTEDI NA RAČUNIMA ZA STRUJU i ne može biti JEDNOSTAVNIJE (VIDEO)

Zanimljivosti -

Letnje vrućine često nas teraju da koristimo klima uređaje kako bismo se rashladili, što može dovesti do visokih računa za struju. Prema procenama Uprave za energetske informacije (EIA) u SAD, troškovi energije za prosečno domaćinstvo rastu zbog povećane potrebe za hlađenjem, piše Best Life.

Srećom, postoji jednostavan način za smanjenje tih troškova.

Keli Kol, medicinska sestra, podelila je na TikToku trik koji može da pomogne u uštedi novca. U videu objavljenom 8. jula, Kol pita svoje pratioce: "Da li je vaš račun za struju previsok?" Zatim deli jednostavan savet: isključivanje uređaja iz struje kada se ne koriste.

Kol pokazuje kako isključuje različite uređaje u domu svog dečka, uključujući toster, otvarač za konzerve, aparat za kafu, punjače za telefone i električni brijač. Ovaj pristup, poznat kao "energetski vampiri", odnosi se na uređaje koji troše energiju čak i kada nisu u upotrebi, ali su priključeni u utičnicu.

Isključivanje uređaja može značajno da smanji potrošnju energije. Kol je isprva isključivala sve, od kablovske kutije do veš mašine i sušilice, ali priznaje da je to bilo nepraktično i teško za održavanje. Sada koristi "blaži" pristup, fokusirajući se na manje uređaje poput fena za kosu i kuhinjskih aparata, koji su isključeni kada se ne koriste. Takođe, isključuje punjače za laptopove, tablete i mobilne telefone kada se ne pune aktivno.

Iako su mišljenja o ovom triku podeljena, neki komentatori ističu da im je pomogao da uštede novac na računima za struju. Međutim, Kol nije jedina koja promoviše ovu ideju. Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) takođe je objavilo članak o "energetskim vampirima", upozoravajući da uređaji koji ostaju uključeni mogu značajno da povećaju potrošnju energije, koštajući domaćinstva stotine evra godišnje.

Preporuka je jasna: isključivanjem uređaja iz struje kada nisu u upotrebi, možete smanjiti troškove energije i doprineti očuvanju okoline.

(Kurir.rs/ Blic/ L. S.)

Bonus video:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track