Novak Đoković je svetska vest broj 1. Pošto je na 33. Letnjim olimpijskim igrama u Parizu osvojio zlatnu medalju u tenisu, svet ne prestaje da govori o Novaku Đokoviću, čoveku čiji su uspeh i karakter zadivili svet.

Od juče su sve oči uperene u GOAT-a, svi pričaju o formuli koja ovog čoveka drži u vrhu već 20 godina, a i logično je od njega učiti o uspehu. Novak je u svojoj karijeri iskusio pobedu i poraz, prolazio kroz razne faze i uvek nalazio način da poboljša svoju igru i ide ka ostvarenju svojih snova. Ono što je postigao svedoči o posvećenosti treningu i fokusiranosti na život van teniskog terena. Novakovi glavni prioriteti su porodica, lične vrednosti i duhovna istreniranost.

profimedia0896240589.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Za njega je vizija uspešnog života da bude zdrav i srećan sa svojom porodicom. On je zahvalan i sebi postavlja jednostavno pitanje: "Koliko sam srećan što sam na ovom putu sa svojom porodicom i svojim voljenima?", piše na zvaničnom sajtu novakdjokovic.com. Njegova formula je kompleksna i stamena, a ovo je 5 najvažnijih faktora za uspeh:

1. Deli uspeh sa ljudima koje voli

"Dajem sve od sebe da me uspeh ne promeni i ne odvuče od najvažnijih stvari u životu: moje porodice i prijatelja. Moj uspeh na terenu nam je doneo sjajan život i svi smo veoma zahvalni što možemo da uživamo u zdravlju i miru. Pokušavam da delim svoj uspeh sa onim ljudima koji su bili uz mene od samog početka."

whatsapp-image-20240805-at-6.21.38-pm-3.jpg
Dado đilas 
foto: Dado Đilas

2. Napreduje u svakom aspektu života i uči, uči, uči

"Dok jurite da ispunite ciljeve na terenu, ne zaboravite da izgradite sebe kao ljudsko biće. Život vrhunskog sportiste je predivan i avanturistički ali ne traje zauvek. U deliću sekunde, obična povreda može da prekine ili okonča karijeru. Zato je važno da napredujete u svakom aspektu svog života i investirate u svoje znanje i samopouzdanje van terena. Biti šampion znači savladati i radni i privatni život, a to nije uvek lako. Uvek tragam za novim znanjem i novom inspiracijom."

3. Protiv stresa se bori pozitivom i kontrolom

"Ono što mislim da mi je najviše pomoglo je da sam naučio da posmatram stvari iz pozitivnog ugla i da tragam za greškama koje činim, umesto da krivim druge i izmišljam izgovore. Ja kontrolišem sebe i svoja dela, i fokusiram se da budem sve bolji u svakom mogućem aspektu. Kada sam u stresnoj situaciji, podsetim se da se fokusiram samo na sledeći trenutak i počnem sa malim koracima ka prevazilaženju velikog problema. Ne tražim samopouzdanje u pobedi već u snazi mog karaktera."

4. Trenira telo i um

profimedia0896022024.jpg
Wan Xiang / Xinhua News / Profimedia 
foto: Wan Xiang / Xinhua News / Profimedia

"Previše razmišljanja zaista ne pomaže. Najbolji umovi su čisti umovi. Nalaženje formule uspeha je skoro uvek lavirint bez kraja. Mora da bude jednostavno. Mora da bude čisto. Mora da podrazumeva dosta rada. Morate da bude instinktivni. Morate da osetite u svom telu; um mora da bude skoro prazan. U suprotnom, pojaviće se sumnja. I strah. Morate da naučite da ostane stabilni i da blokirate strah i sumnju."

5. Način na koji se nosi sa neuspehom

"Kakve veze ima što ste doživeli neuspeh? Niko ne uspeva dok ne nauči da padne. I pod tim ne mislim na lak neuspeh. Samo nastavite napred bez obzira na sve, padnite jako a zatim ustanite i nastavite dalje i ponovo padnite i ponovo ustanite. I tada ćete pobediti. Nastavite dalje i nastavite da stojite snažno na svojim nogama."

(Kurir.rs/Sensa/J.M.)

Bonus video:

Kurir NOLE ZAPLESAO SA MAJKOM DIJANOM: Đoković napravio ŠOU na žurci! (KURIR TELEVIZIJA)