Ogroman morski predator snimljen u okeanu: Bela ajkula teška dve tone, puna ožiljaka, a od ovog prizora zastaje dah!
Foto: Profimedia

FASCINANTNO

Ogroman morski predator snimljen u okeanu: Bela ajkula teška dve tone, puna ožiljaka, a od ovog prizora zastaje dah!

Zanimljivosti -

Stručnjaci veruju da je Deep Blue najveća velika bela ajkula ikada viđena, i da je stara oko šest decenija, dugačka 6 metara i teška preko 2,5 tona.

Tada pedesetogodišnju ženku ajkule prvi put je primetio 2013. stručnjak za ajkule i istraživač Maurisio Hojos Padilja u vodama blizu ostrva Gvadalupe, 160 milja od Donje Kalifornije, Meksiko - poznatog žarišta velikih belih ajkula.

Godine 2021, Deep Blue je snimljena kako kruži oko okeanskih ronioca u kavezu na obali Gvadalupea u Meksiku.

Majkl Majer, koji je snimio video na ekspediciji sa Nautilus Eksplorerom, rekao je da je Deep Blue bila "veoma mirna" tokom jezivog susreta. „Nije bila nimalo nervozna i samo se vrtela oko nas. Bila je veoma zainteresovana za nas, stalno nas je gledala. Tada smo shvatili koliko je velika."

Prepoznatljiva je po brojnim ožiljcima. Imali smo veoma dugo i prelepo ronjenje sa njom i kada smo se svi vratili na čamac, bili smo oduševljeni ovim susretom."

Dodao je: „Ono što volim kod ronjenja sa ajkulama je njihova ogromna snaga u kombinaciji sa elegancijom. Osećao sam se najsrećnijim čovekom jer sam uspeo da uhvatim Deep Blue na snimku"

Na društvenim mrežama mogu se pronaći brojni snimci Deep Blue na kojima deluje mirna i neagresivna u društvu ljudi i delfina.

(Kurir.rs/TheSun/M.F.)

Bonus video:

00:12

Ajkula u Herceg Novom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track