ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK MORA DA IMA BRADU? Katolički se briju, a razlika je napravljena pre nekoliko vekova ZBOG OVOGA
Foto: Saint Petersburg Theological / Alamy / Alamy / Profimedia

možda niste znali

ZAŠTO PRAVOSLAVNI SVEŠTENIK MORA DA IMA BRADU? Katolički se briju, a razlika je napravljena pre nekoliko vekova ZBOG OVOGA

Zanimljivosti -

Muškarci danas mahom nose bradu kao modni detalj, a ona je neizostavan detalj pravoslavnih sveštenika, koju nose vekovima unazad. Sa druge strane katolički ne moraju da nose bradu.

muškarci danas mahom nose bradu kao modni detalj
muškarci danas mahom nose bradu kao modni detaljfoto: Anna Maloverjan / Panthermedia / Profimedia

Ova tradicija ustanovljena je pre nekoliko vekova, a najstariji zapis vezan za ovo pravilo seže u Starozavetne spise, tačnije u knjigu Levita. U njoj se opisuje scena u kojoj Mojsije miropomazuje glavu svog brata Arona, postavljajući ga u službu sveštenstva.

Kako je navedeno čudotvorni Miro se tada slivalo Aronu niz bradu, što je postalo simbol koji se od tada povezuje sa bradom sveštenika. Takođe, u nekim starim crkvenim zapisima se navodi da je brijanje brade simbol smanjene muškosti.

brada je neizostavna
brada je neizostavnafoto: AP/Ilustracija

- Ne strižite kose svoje uokrug, ni grdite brade svoje - navodi se u 3. knjizi Mojsija.

Sličnu simboliku ima i epitrahilj, dugačko platno koje sveštenici nose oko vrata i koje se spušta skoro do stopala, bez kojeg ne mogu vršiti važne crkvene obrede poput krštenja, opela ili ispovedanja.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track