Atina je bila domaćin svih Olimpijskih igara u Antici, pa je stoga Grčka bila logičan izbor za obnovljene moderne Olimpijske igre. Prve moderne igre održane su od 6. do 15. aprila 1896. godine.

Značaj ovog događaja za tadašnju Grčku najbolje oslikava činjenica da ih je svečano otvorio grčki kralj Georgije I, a članovi kraljevske porodice pratili su većinu takmičenja uživo.

U početku su Grci predlagali da na Igrama učestvuju samo domaći sportisti, ali kada je odlučeno da takmičenje bude međunarodnog karaktera, bilo je potrebno privući sportiste iz celog sveta. Pjer de Kuberten, francuski pedagog, istoričar i osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta, ubedio je grčkog kralja da lično pozove evropske vladare i njihove sportiste na ovaj spektakl u Atini.

croppedalejandrodeserbiaturkhislostprovi00curt-copy.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Tako su u aprilu, 1896. godine, u Grčku stigli sportisti iz 14 zemalja, a jedini strani vladar koji je prisustvovao događaju bio je kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

Olimpijske igre u Parizu, 1924. godine, koje su po prvi put održane pod nazivom „Zimske olimpijske igre“, okupile su sportiste i ljubitelje sporta iz celog sveta. U tom kontekstu, prisustvo kralja Aleksandra I, koji je došao kao počasni gost, dodatno je naglasilo značaj ovih igara. Kralj Aleksandar I, poznat po svojoj posvećenosti razvoju sporta i kulture u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, svojim prisustvom dao je poseban pečat ovom događaju.

Kralj je uživao u spektaklu sportskih takmičenja, od gledanja zimskih sportova poput skijanja i klizanja, do susreta sa sportistima iz različitih zemalja. Njegovo prisustvo je simbolizovalo podršku srpskom sportu i međunarodnoj saradnji, kao i želju za povezivanjem sa globalnim trendovima.

profimedia0334664089.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Olimpijske igre, 1924. godine, bile su značajne i zbog toga što su bile prve zimske igre koje su se održale u okviru istog olimpijskog ciklusa. Pariz je bio domaćin ovih igara, dok su letnje igre te godine bile održane u Parizu, što je omogućilo jedinstven spoj letnjih i zimskih olimpijskih disciplina.

Kralj Aleksandar I, koji je bio duboko zainteresovan za unapređenje sportskih i kulturnih aktivnosti u svojoj zemlji, iskoristio je priliku da se poveže sa drugim svetskim liderima i sportskim zvaničnicima. Ova poseta nije samo bila čast za Srbiju, već je i značajno povećala međunarodni prestiž Kraljevine.

Olimpijske igre su tokom godina postale simbol međunarodnog prijateljstva i saradnje, a prisustvo kralja Aleksandra I na igrama u Parizu dodatno je učvrstilo srpsku prisutnost na globalnoj sceni sporta. Ova istorijska poseta ostaje kao važan trenutak u sportskom kalendaru Srbije i simbol njene težnje ka međunarodnoj afirmaciji.

(Kurir.rs/SD/J.M.)

Bonus video:

Kurir televizija "OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU PODSEĆAJU PROPADANJE STAROG RIMA!" Eksperti tvrde: Ceremonija otvaranja bila početak ZGROZILO JE JAVNOST