Ispijanje kafe postao je ritual širom sveta. Mnogi bez nje ne mogu započeti dan, nekima služi kao povod za okupljanje sa prijateljima, a ima i onih koji zaista uživaju u njenim aromama.

U današnje vreme postoji bezbroj vrsta kafe. Svi već dobro znaju da se najbolji espreso prije u Italiji, a takozvana domaća kafa u Srbiji Turskoj. Međutim, da li ste čuli od čega je napravljena jedna od najskupljih kafa?

123.jpg
Kurir, Shutterstock 
Da li biste probali najskuplju kafu na svetu?foto: Kurir, Shutterstock

Potiče sa Balija, pravi ljubitelji kafe spremni su da izdvoje i do hiljadu evra za sto grama ovog napitka, dok je drugi nikada ne bi probali jer je proces nastanka za njih bizaran. Cena 100 grama ove kafe košta od 200 do 1.000 dolara.

Zbog procesa nastanka kafe, oglasila se čak i PETA.. Azijske civet mačke, koje kao deo svoje ishrane jedu zrele bobice kafe, žive u Indoneziji, a lokalno stanovništvo vadi “zrnca kafe” iz njihovog izmeta. Nakon što se zrna očiste, peku se. Dobijena zrna kafe su najboljeg kvaliteta, ali je postupak njihove obrade komplikovan. Proizvođači kažu da je ukus ove kafe sočan i sladunjav, a ne kiselkast, kakvog je ukusa obična kafa.

stockphotoguestrejectingsugarintocoffeecupsittingonacouchinthelivingroomathome1105371407.jpg
Shutterstock 
Bogataši su odlepili za ovom kafomfoto: Shutterstock

PETA je izdala upozorenje namenjeno turistima na Baliju nakon što je istražitelj pokazao tajni snimak kako se dobija izmet cibetke, koji sadrži delimično svarena zrna kafe.

Na snimku su prikazane životinje zatvorene u kavezima prekrivenim izmetom, prljavštinom i raspadajućim bobicama kafe, od kojih mnoge imaju otvorene rane, navodi PETA. Snimak je dobijen tajnim radom koji su sproveli istražitelji PETA na farmi u Caturu na Baliju, rekao je viši potpredsednik organizacije Džejson Bejker, piše Bizlife.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija KOLIKO SU OPASNA GAZIRANA PIĆA? Nutricionista: Do 2030. svako drugo dete će biti GOJAZNO! Kisela voda takođe RIZIČNA? EVO I ZAŠTO