Kada je jedna devojka iz Švajcarske pre izvesnog vremena htela da sama odleti sa aerodroma Cirih (Švajcarska) do Majamija (SAD), njena karta na aerodromu je hemijskom olovkom bila označena sa tri "S".

Kako je kasnije saznala, ova slova označavaju „sekundarni bezbednosni pregled“. Kako je Aerodrom Cirih saopštio na zahtev, takav odabir uzorka se vrši ili nasumično ili na osnovu sumnje. Žena iz Argaua je po drugi put proverena na kapiji pre polaska, uključujući rutinski bris ruku na eksploziv. Test je pokazao pozitivan rezultat. I to ne samo jednom. Tri od četiri testa su bila pozitivna, objašnjava ona u videu koji je objavila na svom TikTok-u.

Marina Fišer bila je tri puta pozitivna na eksplozivfoto: tiktok.com/@marinafischer.ch

Šta je bio okidač za pozitivne testove?

Nakon trećeg po redu pozitivnog testa, od devojke je zatraženo da odgovornom službeniku aerodroma detaljno objasni šta je uradila pre dolaska na aerodrom.

Ustala sam, istuširala se, stavila malo kreme...“ počinje ona u videu da objašnjava svoju jutarnju rutinu i prekida se u poslednjoj tački. Kada je čula reč „nanesite losion“, službenica ju je ljubazno savetovala da što pre dobro opere ruke i vrati se na test. I eto: četvrti test je konačno bio negativan. Rešenje zagonetke?

„Za to je kriva moja dnevna krema“, objašnjava Marina Fišer te dodaje: „Još je bilo čestica na mojim prstima od nanošenja losiona ujutru. Proveren je i njen ručni prtljag, ali tamo je sve bilo u redu.

Aerodrom Cirih potvrđuje da kreme mogu da dovedu do pozitivnih rezultata na testovima eksploziva:

„Postoje proizvodi za negu koji sadrže glicerin, koji se takođe nalaze u eksplozivima“, objašnjava portparolka Betina Kunc.

„Kada proveravate detektorom tragova eksploziva (ETD), može se desiti da se aktivira alarm ako se otkriju i najmanji tragovi glicerina.“, piše Heute.

Svako ko je sada zabrinut da bi im krema za lice ili ruke mogla postati propast u budućnosti, može da odahne - ništa se neće desiti samo od čestica u kremi. „U slučaju jednog ili više pozitivnih testova, kantonalna policija će izvršiti detaljnu procenu sve dok ne bude verodostojnih dokaza o tome“, objašnjava portparolka medija Jasmin Bodmer.

(Kurir.rs/M.J)

Bonus video:

Kurir televizija OLIMPIJSKA ŠAMPIONKA ZORANA ARUNOVIĆ ZA KURIR: OVAJ SPORT ZABRANJUJE EMOCIJE! Videli ste u Parizu šta sam držala u sebi 12 GODINA